Obavijesti

Promo sadržaj

Učinkoviti solarni kolektori bez problema s pregrijavanjem

Učinkoviti solarni kolektori bez problema s pregrijavanjem
1

Od široke lepeze ponuđača solarnih kolektora na tržištu, malo njih može se pohvaliti jednostavnim projektiranjem i bez ograničenja u predimenzioniranju. Donosimo jedne koje zadovoljavaju oba uvjeta

Solarni kolektori način su konkretne uštede energije. Iako njihovo postavljanje i instalacija naizgled ne izgledaju kao izazov, mnogi korisnici različitih tržišnih marki solarnih kolektora uvjerili su se da to zna biti itekako izazovno. Kod mnogih proizvođača solarnih kolektora predimenzioniranost uzrokuje pregrijavanje i kvarove na sustavu.

Solarni sistemi Viessmann imaju patentiranu tehnologiju ThermProtect, vrlo jednostavno se projektiraju, bez ograničenja u predimenzioniranju, a na obiteljsku kuću možete postaviti deset i više kolektora bez opasnosti od pregrijavanja sustava.

Što se događa sa solarnim sistemima u kojima se energija ne troši redovito

Ako prijenos topline na spremnik PTV-a ili na akumulacijski  spremnik više nije moguć jer su spremnici kompletno zagrijani, cirkulacijska crpka se isključuje i solarni kolektori odlaze u stagnaciju. Ako daljnje solarno zračenje pada na kolektore, temperatura u kolektorima će rasti dok solarni medij za prijenos topline ne ispari, uzrokujući visoki toplinski šok na sistemske komponente kao što su brtve, crpke, ventili i sam solarni medij. 

Viessmann je nedavno predstavio novu tehnologiju koja se ugrađuje u solarne kolektore pod nazivom ThermProtect. Radi se o inovativnoj automatskoj promjeni apsorberskog sloja koja zaustavlja apsorpciju energije u slučaju stagnacije i time osigurava od kvarova maksimizirajući učinkovitost samog solarnog panela. S inovativnim slojem apsorbera ThermProtect u Vitosol 100-FM i Vitosol 200-FM pločastim kolektorima automatski se zaustavlja apsorbcija topline te ne dolazi do stvaranja pare.

ThermProtect – inteligentni sloj absorbera koji povećava učinkovitost

Viessmann je patentirao tehniku ThermProtect koja zaustavlja primitak sunčeve energije u ovisnosti o temperaturi. Iznad temperature od cca. 75 °C mijenja se kristalna struktura apsorberskog sloja, mnogostruko se povisuje zračenje topline u okolinu i smanjuje se predaja topline s kolektora na instalaciju grijanja. Zbog toga je maksimalna temperatura u kolektoru značajno snižena i spriječeno je nastajanje pare u solarnom krugu. Time su zaštićene komponente solarnog sistema jer u protivnom kod povećanog temperaturnog opterećenja dolazilo je do stvaranja pare koja oštećuje komponente solarnog sistema.

Sa sniženjem temperature kolektora kristal - na struktura se vraća u svoje prvobitno stanje. Više od 95% dozračene solarne energije može biti apsorbirano i pretvoreno u toplinu, samo preostalih pet posto se reflektira. Promjena kristalne strukture je neograničeno reverzibilna i funkcija je trajno dostupna. ThermProtect kod kolektora Vitosol 100-FM i Vitosol 200-FM daje u usporedbi s konvencionalnim kolektorima također i veći prinos, budući da kolektori nikada ne ulaze u fazu stagnacije i mogu ponovno opskrbljivati toplinom u svako doba.

Kolektori s automatskom zaštitom od pregrijavanja rade u potpunosti neovisno od konfiguracije instalacije i postavki regulacije. Zbog toga su solarne instalacije u potpunosti osigurane. Opterećenja komponenti instalacije i toplinskog medija ostaju uvijek u području normalnog rada, što značajno povisuje trajnost i radnu sigurnost u usporedbi s konvencionalnim solarnim instalacijama. Osim robusnog pogona, kolektori s automatskom zaštitom od pregrijavanja su neosjetljivi na pogrešna dimenzioniranja instalacija.

Solarni sistemi Viessmann vrlo jednostavno se projektiraju, bez ograničenja u predimenzioniranju, a na obiteljsku kuću možete postaviti deset i više kolektora bez opasnosti od pregrijavanja sustava.

Široku mrežu distributera i servisera Viessmann proizvoda možete pogledati ovdje.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini