Obavijesti

News

Komentari 58

'Ne plaćaju nas, moramo raditi i po dva posla da preživimo...'

'Ne plaćaju nas, moramo raditi i po dva posla da preživimo...'
3

U hrvatskim školama ima više od 400 učitelja koji imaju nepotpuno radno vrijeme. Ravnatelji su ih odbili zaposliti na stalno te umjesto njih primili druge

VIDEO

U hrvatskim školama ima više od 400 učitelja koji imaju nepotpuno radno vrijeme. Ravnatelji su ih odbili zaposliti na stalno te umjesto njih primili druge. Tvrde to u Sindikatu hrvatskih učitelja koji je danas organizirao prosvjed ispred Ministarstva obrazovanja.

Prosvjedovalo je oko 200 nezadovoljnih učitelja, a ministar obrazovanja Predrag Šustar nije ih primio. Pred učitelje je poslao svojega zamjenika Momira Karina. Iz ministarstva su poručili da je Šustar odsutan. Učitelji traže da ih ministarstvo zaštiti od samovolje ravanatelja i da prednost pri zapošljavanju imaju oni koji več rade u školama, ali imaju nepotpunu satnicu.

- Prosvjedovat ćemo dok nas ne primi ministar i dok se ne počnu poštovati zakoni. Pojedini ravnatelji ne poštuju postupak zapošljavanja viška učitelja i nastavnika koji je propisan našim Kolektivnim ugovorom. Zbog toga od ministra tražimo da ravnateljima uputi dopis i podsjeti ih da poštuju svoje obveze - izjavila je predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem.
Zapošljavanje nije jedini problem hrvatskih učitelja. Loše su plaćeni, a nemaju ni adekvatne uvjete rada. Razgovarali smo s nekoliko učitelja iz raznih dijelova Hrvatske koji su nezadovoljni, a neki su spremni ponovno ići u štrajk.

Pokretanje videa...

02:36



- Dužni su nam povišicu, ali nisam sigurna hoćemo li to dobiti. Uvjeti rada su loši i plaće su male, ali ako gledamo opće stanje u državi, možda i nije toliko loše. Problem u obrazovanju o kojemu se puno ne priča, a mislim da je važno, jest discipliranje djece te opremljenost škola. Kako bi djeci omogućili lakše učenje i snalaženje, u našoj školi se održava svojevrsna akcija, odnosno proljetno čišćenje, kad se u školu donese stara krama koja ljudima više ne treba, pa mi to u sklopu naše akcije prodajemo. Uz pomoć takve akcije uspjeli smo barem malo opremiti školu. Škola je zakinuta kad je u pitanju materijalna opremljenost. Kad je riječ o plaćama, morali smo uz pomoć sindikata tužiti državu kako bi nam isplatili regres. Ja sam za štrajk. Mislim da se djecu neće zakinuti ako učitelja nema dva ili tri dana. Kroz povijest se dokazalo da se nešto može dobiti ako se ustraje na tome - rekla nam je Jadranka Salopek, koja predaje geografiju u Osnovnoj školi “Ante Kovačića” u zagrebačkom naselju Špansko.

Davor Kulić, ravnatelj Obrtničke škole u Splitu, nije za štrajk, ali smatra da se nešto pod hitno mora promijeniti.

- Radim još jedan posao, a nekad i dva kako bih imao normalan život. Iako pošteno obavljam posao nastavnika i imam odlične rezultate, to nije dovoljno. Plaće u školstvu su male, posebice ako si podstanar i imaš obitelj. Plaća je godinama ista, a životni troškovi su se u međuvremenu enormno povećali, pa mi se čini da vladi uopće nije bitno školstvo te da namjerno izdvajaju manje novca za opremu i plaće. U proračunu ima novca za poboljšati standard u školstvu, ali ga oni usmjeravaju na neka druga mjesta – nezadovoljan je splitski srednjoškolski profesor.

Pokretanje videa...

00:45

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, izjavila nam je kako očekuje da se odmah nakon formiranja nove vlade nastave pregovori o plaćama prosvjetnih radnika.

- Dijalog s bivšom vladom oko kolektivnog ugovora nije bio uspješan. Nakon što je vlada 2009. godine umanjila plaće za šest posto, sad nam je prvi korak povratak tih šest posto. Bitno je da se opet započnu pregovori oko ugovora. S kim ćemo razgovarati, to ćemo tek vidjeti, ali bilo bi bolje da se započne što prije - rekla nam je Sanja Šprem.

Pregovore s novom vladom očekuje i Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

- Nadam se da će buduća vlada ispuniti ono što su obećavali. Materijalni položaj je lošiji nego ikad, a plaće su smanjivane više puta. Materijalna prava su nam uskraćivana i ukidana, a uvelo se i neplaćanje dodatnih poslova. Kako izaći iz te situacije? Potrebna je politička volja. Što se tiče štrajka, dug je put od nezadovoljstva do štrajka - rekao je Stipić.

Simbolični prosvjed učitelja ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Reporter: Ivana Kovačić

Posted by 24sata on Friday, 16 September 2016

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa