News

Komentari 73

Udar na džepove građana: Nova naknada na računu za struju

Udar na džepove građana: Nova naknada na računu za struju

Očekuje se povećanje računa za struju novom stavkom, naknada za obnovljive izvore energije. Time se pokušava oporaviti to tržište i nadomjestiti dugove koje imaju

Dolaskom ljeta i povećanja temperatura potrošnja struje u kućanstvu raste, a uskoro bi mogli i računi za struju.

Naime, očekuje se uvođenje naknade za obnovljive izbore energije.Ta stavka bi omogućavala proizvođačima potpore jer koriste i proizvode obnovljive izvore energije.

- Cijena će se vrlo vjerojatno mijenjati zbog ove naknade za obnovljive izvore energije. Jer HROTE (Hrvatski operator tržišta energije) koji s tom naknadom plaća ove koji proizvode po povlaštenoj cijeni je praktički svaki mjesec u gubitku od 20 do 30 milijuna kuna - objašnjava Nenad Kurtović, savjetnik za energetsko tarifiranje udruge Potrošač.

Proizvođača obnovljivih izvora energije sve je više, ali prihodovna strana sve im je manja. Hrvatski operator tržišta energije prošle godine su imali 340 milijuna kuna manji prihod od planiranog piše Dnevnik.hr.

- Posebno želimo istaknuti da se u ovoj i narednoj godini očekuje realizacija i preostalih projekata koji još nisu ušli u sustav poticanja temeljem sklopljenih ugovora te se procjenjuje kako će, uz gore navedene razloge pada prihoda, biti potrebno intervenirati u prihodovnu stranu sustava poticanja, a sve u cilju osiguranja budućeg urednog podmirivanja ugovornih obveza Operatora tržišta - priopćili su iz HROTE-a.

O visini naknade odlučuje Vlada na prijedlog resornog ministarstva. Trenutno se tržište stabilizira što ide u prilog povećanju prihoda HROTE, pa Ministarstvo ocjenjuje da nema potrebe za povećanjem naknade.