Udar na Riječane: Poskupila im je voda zbog struje i majstora | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 77

Udar na Riječane: Poskupila im je voda zbog struje i majstora

Udar na Riječane: Poskupila im je voda zbog struje i majstora

Prosječno kućanstvo ima 19 kuna veći račun ako su prikupljučeni na kanalizaciju, a ako nisu onda plaćaju 50 kuna više nego prije...

VIDEO

Rijeka, poskupljenje 50% vodovod i kanalizacija. Jeste li vi normalni? Voda pada s neba, a infrastrukturu smo izgradili. Sramim se sebe jer u svijetu poskupljenje od 50 posto znači revoluciju.

Reagirao je tako na Facebooku ljutiti Riječanin i objavio račune iz ožujka i svibnja na kojima se vidi kako je fiksni dio računa za javnu vodoopskrbu porastao s 10,65 kuna na 15 kuna, što je poskupljenje te stavke od 50 posto.

U pravu je, u Rijeci su poskupjele neke stavke u računu, a u Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija (ViK) pojasnili su zašto.

- Ovo je prva promjena cijena od 2011., kad se u izračunu cijene planiralo isporučivati 15 milijuna m3 vode za 83.000 korisnika. Time je prihod od javne vodoopskrbe trebao biti oko 74 mil. kuna. Planirano se ne ostvaruje te neprestano evidentiramo pad u prodaji vode - odgovorili su iz ViK-a.

Prosječnom kućanstvu koje troši deset kubika vode, novi računi veći su za 19 kuna.

Poskupljuje 12%

Obrazlažući poskupljenje, iz VIK-a su odgovorili da su glavni razlog manje isporučene vode nego su planirali i skuplji troškovi održavanja.

Dali su usporedbu - lani je bilo 2000 potrošača više nego 2011., ali su prodali dva milijuna m3 manje nego tad.

- Čak i uz količine koje ViK isporučuje drugim isporučiteljima, ostvarujemo prihod od 67,3 milijuna kuna, manje od planiranog. To više nije bilo dovoljno za zadržavanje postojećeg standarda, a niti za pokriavnje troškova održavanja sve većih sustava javne vodoopskrbe i odvodnje - odgovorili su. Za skuplju vodu, kažu, krivi su i skuplja struja te ugradnja te održavanje.

- Posebni utjecaj na izračun cijene imaju troškovi električne energije, koja je potrebna za isporuku vode s priobalnih izvora ili prepumpavanje otpadnih voda s nižih kota. Utjecaj imaju i građevinski i monterski radovi za održavanje tisuću kilometara cjevovoda i 500 kilometara sustava javne odvodnje - navode iz ViK-a. Uz 88 kilometara novih cijevi vodovoda povećali su se i troškovi održavanja sustava. Zato su u računima podigli fiksni dio vodne usluge - mjesečni paušal - te varijabilne cijene za javnu vodoopskrbu i odvodnju (osim za kategoriju Poslovni prostori).

Skuplji kubik

Kućanstvima je fiksna cijena javne vodoopskrbe porasla s 10,65 na 15 kuna mjesečno. Cijena vode po kubičnome metru porasla je s 3,81 na 4,10 kuna. Osnovna varijabilna cijena za odvodnju porasla je s 2,08 kuna po kubičnome metru na 3,04 kune. Ostali dijelovi računa ostali su isti. Domaćinstvima iz Rijeke, Bakra, Kastva i Kraljevice te općina Kostrena, Čavle i Klana na računu iskazana je fiksna cijena za vodoopskrbu i odvodnju - ukupno 24,11 kuna mjesečno te varijabilna cijena za javnu vodoopskrbu i za javnu odvodnju - ukupno 14,13 kn po m3 isporučene vode.

Dali su primjer prosječne obitelji koja na mjesec potroši deset kubičnih metara vode - račun za travanj bio je veći od prethodnog mjeseca za 19,04 kuna, odnosno 13 posto ako je nekretnina priključena na javnu kanalizaciju ili za 49,71 kuna ako nekretnina nije priključena na javnu kanalizaciju. Korisnicima se pritom više ne obračunava 76 kn po m3 crpljenog sadržaja prilikom čišćenja septičke ili sabirne jame. Istaknuli su kako se potrošačima koji redovito prazne septičke jame cijena nije povećala. A mijenjao se način naplaćivanja i pražnjenja septičkih jama, a sve detalje o novim uslugama potrošači mogu vidjeti na adresi: http://www.kdvik-rijeka.hr/cjenik/Vodne_usluge

A od lipnja voda je poskupila u općinama Matulji i Lovran, donosi Novi list pa je kubik vode po novome 21,11 kuna.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 77

VIDEO

VIDEO Uhitili piromana koji je zapalio Seget! Pogledajte kako ga specijalci vade iz autobusa
VELIKA AKCIJA U DALMACIJI

VIDEO Uhitili piromana koji je zapalio Seget! Pogledajte kako ga specijalci vade iz autobusa

Muškarac (35) je u četvrtak u borovoj šumi upaljačem na dva mjesta zapalio vatru i izazvao požar koji je zahvatio 8 hektara borove šume. Time je doveo u opasnost živote ljudi i imovinu većeg opsega

VIDEO Oluja poharala Hrvatsku: 'Pila sam kavu, a onda je grom udario u kuću. Trčala sam van'
VJETAR NOSIO BRODICE

VIDEO Oluja poharala Hrvatsku: 'Pila sam kavu, a onda je grom udario u kuću. Trčala sam van'

Kiša je potopila dijelove Zagreba, a u Slavoniji je grom udario u kuću i kamion. Oluja je na moru nosila brodice: 'Bilo je strašno'
FOTO Gužva je od Lučkog do Zadra. Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti prema moru
NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM

FOTO Gužva je od Lučkog do Zadra. Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti prema moru

Veća je gustoća prometa na pojedinim dionicama autocesta, prilazima turističkim središtima duž jadranske obale, cestama u Istri, pojedinim graničnim prijelazima te trajektnim lukama i pristaništima...