Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Udomljeni Nigerijac (7) ne ide u školu i ne zna čitati

Abi je dječak iz Nigerije. Otac ga je prije 2,5 god. povjerio na čuvanje Ani. Dječak ovdje nema ni zdravstvenu iskaznicu, ni hrvatsko državljanstvo

R. Anić
Foto: R. Anić
7 komentara

Moja mama je krasna teta, koja me vodi u park kad se idem igrati s prijateljima i dobra mi je. Ali još ne idem u školu, i ne znam čitati ni pisati. Ne znam ni na sat, rekao je Abi (7), nigerijski dječak kojem su u Zagrebu preminula oba roditelja. Otac Olayemi Salimon Are i majka Ta Wakaltu nisu iza sebe ostavili podatke o rođacima. U Hrvatskoj su živjeli ilegalno pa ni Abi nema hrvatsko državljanstvo. Otac ga je 2,5 godine prije smrti povjerio na čuvanje Ani. Ona je postala dječakova udomiteljica.
- Jako ga volimo, no za njega je najbolje da bude sa svojim rođacima - rekla je Ana i pojasnila da su Abiju liječnici dali odgodu pa ne ide u školu. Dječak ovdje nema ni zdravstvenu iskaznicu.
- Kada je riječ o maloljetnim strancima u sustavu socijalne skrbi, imaju pravo na liječničku pomoć. Dijete stranac ne može dobiti zdravstvenu iskaznicu, no u slučaju potrebe udomitelji ga mogu odvesti liječniku.
- Uz predočenje Rješenja o određenom skrbniku ondje će dobiti odgovarajuću liječničku skrb, a račun za taj trošak pokriva država - objasnila je Štefica Karačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dubrava. Dr. med. Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj kazala je kako su imali nekoliko djece stranih državljana, no da su uvijek uspjeli riješiti njihov status. Dodala je da je udomiteljstvo je uvijek samo privremeno, ne konačno rješenje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message