Obavijesti

News

Komentari 0

Udruga Franak: MVEP je učinio veliku štetu građanima koji su konvertirali kredite, ali i državi

Udruga Franak: MVEP je učinio veliku štetu građanima koji su konvertirali kredite, ali i državi

Iz Udruge Franak poručuju da je reakcija MVEP-a neargumentirana i "ponižavajuća za svakog prosječno upućenog poznavatelja okolnosti navedenih u kaznenoj prijavi"

VIDEO

Udruga Franak reagirala je na izjave Ministarstva vanjskih i europskih poslova. MVEP je, podsjetimo, u ponedjeljak snažno odbacio tvrdnje Udruge da je zastupnica Republike Hrvatske pri Sudu EU dala lažni iskaz, a vezano za konverziju kredita u švicarskim francima u kredite u euru. 

Iz Udruge Franak poručuju da je reakcija MVEP-a neargumentirana i "ponižavajuća za svakog prosječno upućenog poznavatelja okolnosti navedenih u kaznenoj prijavi". 

- U nedostatku argumenata, Vlada RH je arogantno nastupila te je još jednom omalovažila prava potrošača i podržala retoriku kakvu koriste banke - navode u priopćenju. 

Ministarstvo: 'Odbacujemo lažne tvrdnje Udruge Franak'
Ministarstvo: 'Odbacujemo lažne tvrdnje Udruge Franak'

- Obrana MVEP-a uistinu pokazuje neznanje državnih birokrata i dovodi nas u sumnju na povezanost vlasti s bankarskim lobijem. Pa tako niti jednim argumentom nisu pobijene tvrdnje iz kaznene prijave, nego se pokušava izokretanjem smisla kaznene prijave obraniti pozicija dužnosnika MVEP-a. Prije svega, mi niti jednom riječju nismo nikada doveli u pitanje ustavnost konverzije. Konverzija je ustavna, bila je potrebna, i spasila je mnoge tisuće hrvatskih obitelji od izbacivanja na ulicu. Ona nije niti protivna pravu EU-a, o tome uopće nije bilo riječi u pitanju postavljenom Sudu EU - ističu iz Udruge. 

Nadalje, iz Udruge navode kako je agentica Vlade RH lažno iskazala u Očitovanju Sudu EU da su se potrošači konverzijom odrekli svojih potraživanja na temelju ništetne valute CHF, da su konverzijom uklonjene ništetne odredbe o valuti CHF te da su potrošači znali da će valuta CHF biti utvrđena ništetnom, pa su stoga prihvatom konverzije odlučili da neće ništa potraživati kada se ta ništetnost utvrdi. 

Ponovili su kako odricanja nije bilo, niti su ona zakonima bila dopuštena, te kako u vrijeme konverzije valutna klauzula CHF nije bila utvrđena ništetnom i stoga nije bilo ni govora o uklanjanju ništetnosti iz ugovora. Istaknuli su da ni jedan potrošač, kao ni bankar, nije mogao znati da će valutna klauzula dvoje i pol godine nakon konverzije biti utvrđena ništetnom, a što se, tvrde, insinuira u Očitovanju kao nešto "što je bilo općepoznato". 

Udruga Franak nakon odluke Vrhovnog suda: Dio sudaca ne poštuje prava Europske unije
Udruga Franak nakon odluke Vrhovnog suda: Dio sudaca ne poštuje prava Europske unije

- Očigledno je da dužnosnici u MVEP-u ili uopće ne razumiju pravo EU-a koje daje potrošačima pravo na punu restituciju unatoč zakonskoj konverziji, ili namjerno rade u korist banaka po nalogu nekoga tko ih je na njihova dužnosnička mjesta postavio. Time oni čine ogromnu štetu hrvatskim građanima koji su konvertirali svoje kredite, ali štetu čine i samoj državi - navode iz Udruge. 

Pozvali su predstavnike MVEP-a na javno sučeljavanje s predstavnicima Udruge Franak, a na kojem bi dokazali istinitost tih izjava. 

- Saznali smo već sada iz reakcije državnog tajnika da je očigledno kako je stajalište izrađeno u okviru MVEP-a, a to znači da ga možda nije pisala jedna osoba te da ga možda uopće nije pisala agentica Vlade RH, potpisnica Očitovanja. Međutim, ona je prijavljena za lažni iskaz, budući da je ona potpisnica Očitovanja - istaknuli su i pozvali MVEP da javno objave tko su autori "nakaradnog lažnog iskaza kojim je MVEP zajedno s Vladom RH izdao pravnu državu i hrvatske građane". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca