Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Udruga Franak na sudu tvrdi: Opljačkali su nas kao lopovi!

U banku sam imala veliko povjerenje, a danas se pitam koja je razlika između lopova koji me pljačka s čarapom na glavi i banaka, rekla je svjedokinja na ročištu

Borna Filić/Pixsell
Foto: Borna Filić/Pixsell

U banku sam imala veliko povjerenje, a danas se pitam koja je razlika između lopova koji me opljačka s čarapom na glavi i banaka, svjedočila je u petak Nevenka Bjelajac (54) na Trgovačkom sudu u Zagreb, u parnici Potrošača u ime Udruge Franak protiv osam banaka. Podigla je kredit vezan valutnom klauzulom u švicarskim francima 2007. Samohrana majka, koja je tada vodila uspješan knjigovodstveni ured u Novskoj, sinu je željela osigurati sigurnu budućnost. 

- Upisao je Sportsku gimnaziju u Zagrebu, a školovanje je namjeravao nastaviti i na fakultetu. Iznajmljivati stan toliko godina u Zagrebu bilo je suludo. Ušteđevinu za koju sam radila cijeli život, oko 52.000 kuna, željela sam uložiti u nekretninu - prisjeća se. Ostatak novca za stan u Španskom osigurala je kreditom u Splitskoj banci, oko 90.000 CHF. Njezin život se doslovno preko noći promijenio. Posao je propao, anuitet rastao više od 1000 kuna i danas ne može redovito otplaćivati obvezu.

Banke su morale zaštiti sebe, ali i klijente, a ne nas utapati dok god imamo i malo zraka. Već su mi zaprijetili otkazom ugovora, a jedino to znam da moje ušteđevine nema. Danas sam i dalje dužna oko 80.000 CHF glavnice - kaže Nevenka. Zbog rasta kamatne stope i tečaja franka, diplomat Mirko Capjak (58) svaki mjesec, također Splitskoj banci otplaćuje gotovo 2000 kuna veći anuitet od početnog. U 2007. iznosio je oko 3000 kuna, da bi posljednjih dvije godine dosegao razinu od 4700 kuna.

Kamatna stopa porasla mi je 62 posto od prvog dana otplate, s 4, 3 posto na čak 6, 8 posto - objašnjava. Nedavno je od banke zatražio novi plan otplate kredita. Njegov dug je na prvom planu, s uključenom glavnicom i kamatama, iznosio 637.770 kuna, a danas nakon plaćenih 240.000 kuna duguje joj približno 750.000 kuna. (ukupni dug na novom planu otplate iznosi više od milijun kuna)

Svjestan sam da je kamatna stopa promjenjiva, to piše i u članku ugovora, ali nakon drastičnog porasta anuiteta zatražio sam detaljnije obrazloženje u banci. S moje strane bilo je i grubih riječi. Čovjek u takvim situacijama izgubi i takt i strpljenje. No, nikad ga nisam dobio. Jedini odgovor je da se odlukom banke sukladno mom ugovoru mogu mijenjati kamate. To i čine - rekao je. Protiv nekadašnje Volksbanke, danas Sberbanke, svjedočio je vozač, 80- postotni invalid Zlatko Knezović (41), otac petero djece, koji je zbog teške prometne nesreće morao biti i na bolovanju, to je dodatno otežalo njegovu otplatu kredita.  

Možda vas zanima i ovo:
Message