Obavijesti

News

Komentari 6

Udruga Franak zatražila je prekršajno gonjenje banaka

Udruga Franak zatražila je prekršajno gonjenje banaka
1

Udruga Franak tvrdi i kako su banke u preko sto tisuća kredita samovoljno odredile fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatnih stopa

VIDEO

Udruga Franak u četvrtak je od niza hrvatskih institucija zatražila pokretanje prekršajnog gonjenja hrvatskih banaka, koje do 1. travnja 2014. dužnicima u švicarskim francima nisu ugovorile pojedine kreditne uvjete i parametre.

U otvorenom pismu Vladi, Državnom odvjetništvu, ministarstvima financija i pravosuđa, Hrvatskoj narodnoj banci te na znanje Visokom trgovačkom sudu, Udruga Franak poziva sva nadležna državna tijela da hitno pokrenu "sveobuhvatno prekršajno gonjenje hrvatskih banaka" koje  do 1. travnja 2014.  s dužnicima u postojećim ugovorima nisu ugovorile  parametar, i to jednu od sljedećih varijabli: EURIBOR, LIBOR, NRS, prinos na trezorske zapise Ministarstva financija ili prosječnu kamatnu stopu na depozite građana u odnosnoj valuti, potom fiksni dio kamatne stope i na kraju razdoblja promjene kamatnih stopa.

U Udruzi Franak napominju kako je Zakonom o potrošačkom kreditiranju propisano da se novčanom kaznom od 80.000 do 200.000 kuna kazni vjerovnik ili kreditni posrednik, ako za postojeće ugovore o kreditu u kojima nisu definirani parametri i njihove uzročno-posljedične veze s dužnikom ne ugovori spomenuti parametar. 

"Umjesto da ugovore, banke su sve to odredile jednostrano i samovoljno, uslijed čega su dužnici na poziv Udruge Franak pokrenuli pojedinačne prekršajne postupke protiv banaka. Dosad je doneseno nekoliko desetaka nepravomoćnih kazni za banke u iznosu od 80.000 do 100.000 kuna po svakoj nepravomoćnoj presudi. Banke su se žalile te se svi ti postupci nastavljaju i trenutno vode na Visokome prekršajnom sudu. Budući da već polako dolazi i rok u kojem će zastarjeti prekršajni postupci po Udruzi Franak  potrebna je neodložna sveobuhvatna intervencija suverene Hrvatske, koja jednostavno  mora putem svojih tijela pokrenuti sveobuhvatno prekršajno gonjenje banaka", stoji uz ostalo u otvorenom pismu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Udruga Franak tvrdi i kako su banke u preko sto tisuća kredita samovoljno odredile fiksni dio kamatne stope, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamatnih stopa, što znači da bi, po njima, trebale biti kažnjene s minimalno devet milijardi kuna prekršajnih kazni.

Napominju i da su tijekom konverzije  kredita u švicarskim francima banke "ponovno grubo prekršile zakon" te dužnicima nametnule nezakonito povećavane kamate i nezakonito određenu fiksnu maržu u istovrsnim euro kreditima. 

Udruga Franak uputit će prijavu Državnom odvjetništvu protiv svih banaka koje su kršile, i koje i dalje krše Zakon o potrošačkom kreditiranju, najavljuju iz te udruge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag