Obavijesti

News

Komentari 0

Udruga oboljelih od plućne hipertenzije organizira virtualnu utrku 'Trči sa srcem!'

Udruga oboljelih od plućne hipertenzije organizira virtualnu utrku 'Trči sa srcem!'

Organizatori utrke pozivaju da 5.5.2021. istrčite 5,5 km i na taj simboličan način obilježite svjetski dan plućne hipertenzije, te podijelite svoj trk i fotografije na facebooku

Svjetski dan plućne hipertenzije obilježit će se u srijedu 5. svibnja diljem svijeta, a u Hrvatskoj će ga udruga oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila u suradnji s platformom “Trči sa srcem!” obilježiti kroz simboličnu virtualnu utrku “Trči sa srcem za pluća: Ostani bez daha za plućnu hipertenziju”.

Organizatori utrke pozivaju da 5. svibnja istrčite 5,5 km i na taj simboličan način obilježite svjetski dan plućne hipertenzije, te podijelite svoj trk i fotografije na facebooku s hashtagovima #WorldPHDay2021, #PulmonaryHypertension, #ostanibezdahazaph, #plavakrila.

Cilj ove utrke je da trkači ostanu bez daha u znak solidarizacije, onako kako nažalost oboljeli ostaju bez daha prilikom najmanjih napora, pa i u stanju mirovanja.

- Želja nam je kao organizatora ove utrke na ovaj simboličan način putem društvenih medija proširiti svijest među građanstvom, o ovoj teškoj i rijetkoj bolesti plućne cirkulacije, o kojoj se još uvijek premalo zna, plućnoj hipertenziji - rekla je predsjednica udruge Zdenka Bradač.

5 najmaštovitijih fotografija objavljenih na Facebooku s hashtagom #ostanibezdahazaph udruga Plava krila nagradit će svojim majicama kojima se obilježava svjetski dan plućne hipertenzije!

Udruga Plava Krila osnovana je 2015. godine, članica je Europske udruge oboljelih od PH, PHAE/Pulmonary Hypertension Association Europe/ koja okuplja više od 30 zemalja članica s istom misijom. Također, član su Hrvatskog Saveza za rijetke bolesti, budući da plućna hipertenzija spada u rijetke bolesti, a njihov rad podržava i Zaklada „Hrvatska kuća disanja“ koja pruža stručnu pomoć s kojom su imali i zajedničke projekte poput lanjskog „Jadranom bez daha“.

Sama bolest teško se otkriva jer ima simptome kao i neke druge bolesti: kratki dah, bol u prsima, lupanje srca posebno kod napora, umor, oticanje nogu, stopala i trbuha, a prate ju i nesvjestica te vrtoglavica.

U Hrvatskoj od plućne hipertenzije boluje više od 400 osoba, međutim kako kaže predsjednica ove udruge, strahuju da ima više oboljelih koji još nisu saznali svoju pravu dijagnozu.