Obavijesti

News

Komentari 0

Udruga oboljelih od plućne hipertenzije organizira virtualnu utrku 'Trči sa srcem!'

Udruga oboljelih od plućne hipertenzije organizira virtualnu utrku 'Trči sa srcem!'

Organizatori utrke pozivaju da 5.5.2021. istrčite 5,5 km i na taj simboličan način obilježite svjetski dan plućne hipertenzije, te podijelite svoj trk i fotografije na facebooku

VIDEO

Svjetski dan plućne hipertenzije obilježit će se u srijedu 5. svibnja diljem svijeta, a u Hrvatskoj će ga udruga oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila u suradnji s platformom “Trči sa srcem!” obilježiti kroz simboličnu virtualnu utrku “Trči sa srcem za pluća: Ostani bez daha za plućnu hipertenziju”.

Organizatori utrke pozivaju da 5. svibnja istrčite 5,5 km i na taj simboličan način obilježite svjetski dan plućne hipertenzije, te podijelite svoj trk i fotografije na facebooku s hashtagovima #WorldPHDay2021, #PulmonaryHypertension, #ostanibezdahazaph, #plavakrila.

Cilj ove utrke je da trkači ostanu bez daha u znak solidarizacije, onako kako nažalost oboljeli ostaju bez daha prilikom najmanjih napora, pa i u stanju mirovanja.

- Želja nam je kao organizatora ove utrke na ovaj simboličan način putem društvenih medija proširiti svijest među građanstvom, o ovoj teškoj i rijetkoj bolesti plućne cirkulacije, o kojoj se još uvijek premalo zna, plućnoj hipertenziji - rekla je predsjednica udruge Zdenka Bradač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

5 najmaštovitijih fotografija objavljenih na Facebooku s hashtagom #ostanibezdahazaph udruga Plava krila nagradit će svojim majicama kojima se obilježava svjetski dan plućne hipertenzije!

Udruga Plava Krila osnovana je 2015. godine, članica je Europske udruge oboljelih od PH, PHAE/Pulmonary Hypertension Association Europe/ koja okuplja više od 30 zemalja članica s istom misijom. Također, član su Hrvatskog Saveza za rijetke bolesti, budući da plućna hipertenzija spada u rijetke bolesti, a njihov rad podržava i Zaklada „Hrvatska kuća disanja“ koja pruža stručnu pomoć s kojom su imali i zajedničke projekte poput lanjskog „Jadranom bez daha“.

Sama bolest teško se otkriva jer ima simptome kao i neke druge bolesti: kratki dah, bol u prsima, lupanje srca posebno kod napora, umor, oticanje nogu, stopala i trbuha, a prate ju i nesvjestica te vrtoglavica.

U Hrvatskoj od plućne hipertenzije boluje više od 400 osoba, međutim kako kaže predsjednica ove udruge, strahuju da ima više oboljelih koji još nisu saznali svoju pravu dijagnozu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...