Obavijesti

News

Komentari 31

Udruga pacijenta: Zaustavite ovrhe zbog 25 kuna duga

Molimo Vas u ime osiromašenoga hrvatskog puka​ ispitajte koliko ima ovakvih i sličnih ovrha i pokušajte to spriječiti te pronađite neki drugi manje bolan način naplate glavnice od 25 kuna, navode u Udruzi

VIDEO

Udruga hrvatskih pacijenata zatražila je u subotu od ministra zdravstva Milana Kujundžića da hitno promijeni propise i zaustavi ovrhe zbog, primjerice, 25 kuna duga, te moli ministra da se ispita taj slučaj i nađe bolje rješenje za naplatu duga u takvim malim iznosima.  

U pismu što ga je Drlje uputio ministru Kujundžiću i ravnatelju Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedoru Dorčiću, ističe se kako se Udruzi hrvatskih pacijenata u posljednjih nekoliko dana obrati​​lo više oboljelih​ ​s molbom za savjet što mogu napraviti jer su dobili ovrhu Kliničkoga bolničkog centra (KBC) Zagreb za dug iz 2014. godine, u iznosu glavnice od 25 kuna, ali ima i većih i manjih iznosa.

Oboljeli dobili ovrhu, kažu da nisu bili obaviješteni o dugu

Oboljeli navode kako nisu znali za dugove, te da ih o tome nije nitko obavijestio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Je li ovakav propis koji to dopušta sramot​a​ za državu, bolnice i društvo u cjelini da se za iznos od 25 kuna pokreće bilo kakav, a pogotovo postupak koji oboljelima​​ ​donosi daljnji trošak javnoga bilježnika i posebice odvjetnika u iznosu od 688 kuna", istaknuo je predsjednik Udruge Drlje.

Kako bi se riješio taj problem Udruga hrvatskih pacijenata predlaže da se najprije dužnicima upute opomene i da im se da rok, primjerice od 15 dana, za podmirenje obveza ili da se na otpusno pismo (koje se  šalje naknadno poštom i nema nikakvih dodatnih troškova), na dnu napiše kako postoji dug koji moraju podmiriti u naznačenom roku.

Drlje je postavio i pitanje o tomu što će se dogoditi u pravosudnom sustavu​ ako svaki oboljeli napiše žalbu na ovrhu.

"Molimo Vas u ime osiromašenoga hrvatskog puka​ ispitajte koliko ima ovakvih i sličnih ovrha i pokušajte to spriječiti te pronađite neki drugi manje bolan način naplate glavnice od 25 kuna i sličnih malih iznosa", zaključio je Drlje. 

Račun za participaciju nije stigao, ali je rješenje o ovrsi

Jedna od osoba koja je dobila prijedlog za ovrhu iz KBC-a Zagreb je i Gordan Lauc, profesor sa zagrebačkog  Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, koji je objavio na svojem Facebook profilu kako je dobio prijedlog za ovrhu iz KBC-a Zagreb zbog dugovanja od 25 kuna.

 Kako nema vremena za 'natezanje sa sudom', troškove koji su se popeli na gotovo 700 kuna je platio, ali je istodobno podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.

 U toj prijavi je izrazio sumnju kako se odvjetničko društvo koje mu je poslalo prijedlog za ovrhu, s upravom KBC-a udružilo u "zločinačku organizaciju radi ostvarivanja nepripadne dobiti".

 Lauc je u svojoj objavi naveo kako je do duga došlo jer je na KBC-u Rebro 2015. godine dobio mast protiv upale uha, što mu nisu mogli naplatiti jer je bilo kasno. Rekli su mu kako će mu poslati račun za 25 kuna participacije, što nikada nisu napravili, ali mu je sada stiglo rješenje o ovrsi na gotovo 700 kuna.

Izrazio je sumnju u to jesu li račun slučajno zaboravili poslati ili je to napravljeno namjerno, te je putem Facebooka upitao je li se još nekome dogodilo slično.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag