Obavijesti

News

Komentari 3

Udruga poljoprivrednika traži: 'Hitno otvorite sve tržnice'

Udruga poljoprivrednika traži: 'Hitno otvorite sve tržnice'
1

Prodajna mjesta treba organizirati tako da se prodaje samo u svakom drugom redu, poručuju iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život

VIDEO

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život u petak je zatražila od nadležnih institucija da razmotre njihov prijedlog i donesu rješenje o hitnom otvaranju tržnica.

"Radi velikih problema i gubitaka koje sada imaju OPG-ovi koji plasiraju svoje prehrambene proizvode na tržnicama, te također zbog nadolazećeg blagdana Uskrsa molimo Vas da razmotrite ovaj naš prijedlog za otvaranje tržnica", navodi se među ostalim u priopćenju Udruge upućenom i Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ravnateljstvu civilne zaštite, Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Iz Udruge ističu kako općine i gradovi trebaju uložiti i osigurati rad tržnice na sličan način kao što rade trgovine.

Za tu svrhu trebaju ograditi tržnice tako da je ulaz na jednom ili maksimalno dva mjesta, gdje trebaju osigurati nadzor ulaza i dezinfekciju. Također, trebaju osigurati prodajna mjesta samo za primarne proizvođače bez trgovaca i tako smanjiti broj prodajnih mjesta.

"Prodajna mjesta treba organizirati tako da se prodaje samo u svakom drugom redu. Ako je broj primarnih proizvođača veći od broja prodajnih mjesta, kada se ukine svaki drugi red za prodaju, treba organizirati prodaju po principu par-nepar tj. tako da se broj prodavača raspodjeli u dvije grupe koje bi se izmjenjivale", ističu iz Udruge Život. 

Neizvjesna situacija u svim sektorima proizvodnje najvećim je dijelom pogodila hrvatske poljoprivrednike koji u ovom teškom gospodarskom trenutku ipak vide svjetlo i trunku spasa te okretanje domaćoj proizvodnji i revitalizaciji hrvatskog poljoprivrednog proizvoda. Pametnim odlukama, poručuju poljoprivrednici može se zaštititi hrvatskog seljaka i poljoprivrednika i omogućiti prvenstveno plasman domaćeg proizvoda. Stoga je Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" uputila otvoreno pismo na adrese Državnog inspektorata, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva u kojem inzistiraju na konkretnim mjerama kojima bi se zaštitili domaće proizvođače, a koji kako poručuju, već sada je vidljivo, nisu zaštićeni.

U međuvremenu je Udruga Život zajedno sa e-Sustavi pokrenula online tržnicu. 

Metković: Apel poljoprivrednika

Neretvanski poljoprivrednici ističu kako je u dolini Neretve započela sadnja proljetno-ljetnih kultura, tikvice, dinje, lubenice, rajčice, paprike, krastavac te kako za koji dan počinje berba jagoda. U sve to poljoprivrednicu su uložili znatna financijska sredstva, a nad glavom im stoji veliki upitnik što će se događati kada proizvodi budu za berbu, kome će ih prodati? "Već se pojavio strah zbog jagode, budući da se tržnice i štandovi zatvoreni, a jagoda je proizvod koji se upravo prodaje preko štandova i u vrijeme kretanja ljudi, posebno vikendom. U dolini Neretve u proizvodnji je uz oko 30 hektara plasteničke proizvodnje i nemale proizvodnje jagoda, svake godine oko 200-250 hektara lubenice, kao glavne proljetno-ljetne kulture, koja se bere od lipnja do kolovoza. Turistička sezona će vjerojatno biti loša. Ukoliko ne bude uvoza, ne bi trebalo biti problema, ali po trenutnoj situaciji, gdje je već albanski mladi kupus i srpski bijeli u centrima, za očekivati je i veliki uvoz lubenice, ne samo iz Albanije nego i iz drugih zemalja.", rekao nam je Željko Bjeliš predsjednik Neretvanske mladeži.

Svake godine, u vrijeme berbe lubenica u dolini Neretve je veliki uvoz lubenica, prije svega iz Albanije, Crne Gore i Makedonije. Tako se nažalost, često u trgovinama velikih trgovačkih lanaca u dolini Neretve, u vrijeme berbe domaćih lubenica, nalazi uvozna lubenica. "Smatramo potrebnim i vrlo važnim znati eliminirati uvoz ne samo lubenica već i ostalog sezonskog voća i povrća. "Molimo prije svega Državni inspektorat, da izradi plan i program rada, koji će cilj imati smanjenje-ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda kojih domaći proizvođači imaju u proizvodnji. Od proizvoda u dolini Neretve, sljedeći tjedan počinje berba jagoda, pa molimo Državni inspektorat, da u skladu sa svojim mogućnostima, otvori prostor domaćim proizvođačima jagode", poručili su neretvanski poljoprivrednici.

Konzum surađuje s 200 novih malih proizvođača; Spar otkupljuje cvijeće, začine

Trgovački lanac Konzum u petak je izvijestio da je uspostavio suradnju s 200 novih malih proizvođača, dok su iz Spara objavili da su proširili suradnju s različitim OPG-ovima koji se bave uzgojem bilja te od njih otkupljuju cvijeće, sadnice i začine.

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i Konzuma, u kojoj su se malim proizvođačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) ponudile Konzumove police umjesto zatvorenih tržnica, javilo se 200 novih malih proizvođača, navodi se u priopćenju tog trgovačkog lanca.

Po podacima koje iznose iz Konzuma, u prvom tjednu suradnje otkupljeno je primjerice oko 70.000 komada salate, 18.000 kilograma blitve, 5.000 kg poriluka, 5.000 kg peršina i 1.300 kg mladog luka.

Novi su se dobavljači pridružili grupi više od 4.000 poljoprivrednika i OPG-ovaca s kojima Konzum već surađuje, ističu iz tog trgovačkog lanca u kojem očekuju da će u idućem razdoblju otkupljene količine od malih proizvođača dodatno rasti.

Napominju i kako su, s obzirom da se bliži sezona domaćih jagoda, već u kontaktu s proizvođačima iz svih dijelova Hrvatske kako bi im na raspolaganje stavili svoje distributivne i prodajne kapacitete. 

Podsjećaju kako se unutar Fortenova grupe plasman prema Konzumu odvija preko PIK Vinkovci, koji otkupljuju više od 20.000 tona voća i povrća godišnje te surađuju s više od 500 kooperanata, a hrvatski se poljoprivrednici mogu javiti i Konzumovim partnerima Marinadi i Fragariji, koji također otkupljuju i isporučuju robu.

Malim je proizvođačima otvoren prijeko potreban prodajni kanal, a namjera je Konzuma kroz ovu inicijativu povećati opseg prometa domaćeg voća i povrća koji trenutno iznosi više od 80 posto prometa u toj kategoriji, ističu iz tog trgovačkog lanca.

"Na ovaj način želimo povećati brojku od 4.000 proizvođača iz svih dijelova Hrvatske s kojima partnerski surađujemo te istovremeno pomoći prvenstveno malim obiteljskim poljoprivrednicima i OPG-ovima, kojima je zbog zatvaranja tržnica onemogućena prodaja njihovih proizvoda", kazao je član Uprave Konzuma Zoran Mitreski.

Iz Konzuma također podsjećaju kako se u inicijativu mogu uključiti i mali uzgajivači voća i povrća koji su se javili na Konzumov natječaj "Najbolje iz Hrvatske", a u dogovoru s klasterom "Mali hrvatski proizvođač" nastavit će se suradnja s proizvođačima koji su već u tom projektu i koji djeluju pod tim klasterom. 

SPAR otkupljuje cvijeće, sadnice i začine domaćih dobavljača

Iz trgovačkog lanca Spar su, pak, izvijestili kako su proširili suradnju s različitim OPG-ovima koji se bave uzgojem bilja te od njih otkupljuju cvijeće, sadnice i začine.

Iz Spara u priopćenju navode i niz novih partnera s kojima su proširili suradnju, a riječ je o poljoprivrednim zadrugama koje se bave proizvodnjom cvijeća, tvrtkama i obrtima koji proizvode sadnice voća, agruma, bobičastog voća, vinove loze i jagoda te začinskog bilja. 

Spar putem robne marke "Vrtovi Hrvatske" nudi voće i povrće više od 40 malih domaćih proizvođača i OPG-ova, a kampanjom "Da, domaće je!" prednost daje domaćim dobavljačima, podsjećaju iz tog trgovačkog lanca.

Petrokemija proizvodi bez većih poremećaja

Proizvodna postrojenja kutinske Petrokemije stabilno rade, a plasman proizvoda odvija se prema redovnom poslovnom planu za ovu godinu, dok sve funkcije i djelatnosti koje nisu prijeko potrebne rade u posebnom režimu od kuće, priopćeno je u petak iz te kompanije. 

Kako se navodi u priopćenju, u Petrokemiji se poštuju i dosljedno provode sve upute nacionalnog Stožera civilne zaštite, ali i dodatne, vlastite mjere zaštite radnika, kupaca i lokalne zajednice.

Zahvaljujući takvom režimu, u tvornici do petka 3. travnja, nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je sedam radnika, od čega trojica rješenjem epidemiologa i četvorica preventivno nalogom Petrokemije.

Od kraja ožujka kutinska tvornica mineralnih gnojiva primjenjuje treću fazu Kriznog plana Covid-19, što znači da se plasman proizvoda odvija prema redovnom poslovnom planu za ovu godinu, a sve funkcije i djelatnosti koje nisu prijeko potrebne rade u posebnom režimu od kuće.

Operativna proizvodnja odvija se prema planu za travanj, što znači da su sva proizvodna postrojenja u stabilnom radu, osim postrojenja za za proizvodnju sumporne kiseline, granuliranog amonijevog sulfata i LIN dušične kiseline. Ti se pogoni nalaze u planskoj obustavi rada do daljnjega. Sve zalihe proizvoda i sirovina su u skladu s potrebama tržišta i proizvodnje, navode iz te kutinske kompanije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"