Obavijesti

News

Komentari 2

Udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova

Među ostalim, traži otkup poljoprivrednih proizvoda od OPG-ova koja trenutno ne mogu svoje proizvode plasirati na tržište. Predlaže i otpis davanja na neto iznos plaće za sve OPG-ove

VIDEO

Hrvatska udruga poljoprivrednika zatražila je da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede zbog epidemije koronavirusa žurno donose mjere za očuvanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta i malih i srednjih poljoprivrednih tvrtki.

Zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom, a zbog čega jedan od najvećih udara trpi hrvatska poljoprivredna proizvodnja, a posebno mali OPG-ovi i poljoprivredni obrti, Hrvatska udruga poljoprivrednika traži od Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede hitno uvođenje mjera za spas i onako već desetljećima devastirane poljoprivredne proizvodnje, poručila je u utorak ta udruga.

Lažne vijesti i korona: Kako ostati imun i spriječiti širenje
Lažne vijesti i korona: Kako ostati imun i spriječiti širenje

Među ostalim, traži otkup poljoprivrednih proizvoda od OPG-ova koja trenutno ne mogu svoje proizvode plasirati na tržište. Predlaže i otpis davanja na neto iznos plaće za sve OPG-ove, poljoprivredne obrte i male poljoprivredne tvrtke za sve njihove zaposlenike uključujući i vlasnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska udruga poljoprivrednika traži uspostavu nacionalne veletržnice i burze poljoprivrednih proizvoda te otpis potraživanja za najam državnog poljoprivrednog zemljišta.

Korona i u Međugorju: Zaraženi dva redovnika i tri časne sestre
Korona i u Međugorju: Zaraženi dva redovnika i tri časne sestre

U priopćenju su iznijeli i prijedlog regionalnoj i lokalnoj samoupravi. Uz otpis/povrat sredstava koji su OPG-ovi, poljoprivredni obrti i mala poljoprivredna poduzeća platili komunalnim poduzećima za najam mjesta na tržnicama za 2020. godinu, traže i otpis komunalnih davanja OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim poduzećima za čitavo vrijeme trajanja krize.

Hrvatska udruga poljoprivrednika, uz ostalo, traži i otpis udjela potraživanja koja postoje prema najmoprimcima za najam državnog ili gradskog/poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu te financijsku pomoć OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i malim poljoprivrednim poduzećima.

Osnovana HUP Koordinacija neprehrambene trgovine i trgovačkih centara

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u utorak je izvijestila da je osnovala HUP-Koordinaciju neprehrambene trgovine i trgovačkih centara, koje će uskoro predložiti mjere koje je nužno provesti kako bi se, unatoč velikim gubicima, barem pokušalo spasiti sektor od gašenja i sačuvala radna mjesta. 

Sektor maloprodaje i veleprodaje u Hrvatskoj zapošljava gotovo 207.000 osoba, od čega je 90.000 osoba zaposleno u neprehrambenoj trgovini i još 30.000 osoba u djelatnostima vezanim uz neprehrambenu trgovinu, kao što su opskrba, održavanje, čišćenje, oglašavanje i niz drugih, navodi se u priopćenju.

Važnost neprehrambene trgovine je i po udjelu u PDV-u, s obzirom da se upravo u tom sektoru ostvaruje najviše izravne potrošnje građanima, ističu iz HUP-a, koji je prepoznao veličinu i važnost tog sektora te osnovao Koordinacija.

Predsjednik Koordinacije do održavanja redovne skupštine je Denis Čupić (F.O. / Grupa, Westgate Shopping City), a dopredsjednici Slobodan Školnik (Emmezeta) i Jurica Lovrinčević (Pevex). 

Među tvrtkama članicama Koordinacije su i Prima commerce, Varteks, Victus Grupa, Portanova, Aria, Tekstil promet, Ghetaldus, Calzedonia i drugi.

Koordinacija predlaže da se predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević imenuje u Krizni stožer za gospodarstvo Vlade kao predstavnik neprehrambene trgovine i trgovačkih centara koji izravno i neizravno zapošljavaju više od 130.000 radnika, što je gotovo 10 posto ukupno zaposlenih u Hrvatskoj.

Koordinacija će, s obzirom na enormne posljedice epidemije COVID-19 na gospodarstvo, a posebice na sektor neprehrambenih trgovina koje imaju zabranu rada, već u sljedećim danima uputiti svoje stajalište i mjere koje je nužno provesti da se, unatoč velikim gubicima, barem pokuša spasiti ovaj sektor od gašenja te sačuvaju radna mjesta, najavljuje se u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a