Obavijesti

News

Komentari 21

Udruge: Nakićeva odluka o C1 uputnici izazvala potpuni kaos

Udruge: Nakićeva odluka o C1 uputnici izazvala potpuni kaos
1

Najavu ograničavanja njihova izdavanja za pretrage samo unutar jedne specijalnosti smatramo korakom unazad, rekla je predsjednica zagrebačke podružnice KoHOM-a Vesna Potočki Rukavina

VIDEO

Odluka ministra zdravlja Darija Nakića o novim pravilima za propisivanje tzv. internih uputnica (C1) izazvala je kaos u zdravstvenom sustavu, posebno u ordinacijama obiteljske medicine i kod pacijenata koji sada ponovno moraju dolaziti kod svog obiteljskog liječnika po uputnicu za svaku bolničku pretragu, upozorili su u četvrtak predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) i Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

"Liječnici obiteljske medicine bili su jako zadovoljni sa C1 uputnicom jer je pacijent s njom mogao na jednom mjestu dobiti potpunu obradu prema utvrđenoj dijagnozi. Stoga najavu ograničavanja njihova izdavanja za pretrage samo unutar jedne specijalnosti smatramo korakom unazad", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica zagrebačke podružnice KoHOM-a Vesna Potočki Rukavina.

Loše rješenje za uštede

Ističe kako su se C1 uputnice izdavale najtežim bolesnicima koji su trebali obaviti niz pretraga u bolnici, pa smatra da je ministar takvim činom izabrao loše rješenje za uštede u sustavu. Nakić je, kaže, uputio neobičan dopis bolnicama o novom načinu propisivanja C1 uputnica, za koji su obiteljski liječnici saznali od svojih pacijenata koji su im počeli masovno tražiti nove uputnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potočki Rukavina pritom je navela primjer jednog svojeg pacijenta kojega su odbili primiti u jednoj zagrebačkoj bolnici na temelju interne uputnice, a nakon njegovog inzistiranja da obavi pretragu bio je prisiljem potpisati izjavu da će u roku tri dana donijeti običnu uputnicu ili pregled platiti 265 kuna.

Ograničivanje propisivanja C1 uputnice posebno će se, upozorila je, odraziti na pacijente koji ne žive u gradovima već na selu ili otocima, jer će se po novu uputnicu morati vraćati u svoje selo ili na otok i na taj način dodatno gubiti vrijeme i novac.

Potočki Rukavina je odbacila Nakićevu tvrdnju da liječnici obiteljske medicine izdavanjem C1 uputnice gube iz vida svoje pacijente na godinu dana, rekavši da su obiteljski liječnici u stalnom kontaktu s teškim pacijentima i prate što se s njima događa.

"Ta tvrdnja apsolutno ne stoji. Mi sa C1 uputnicom pacijenta dajemo u ruke našem kolegi kojem vjerujemo da će na najbrži i najsvrsishodniji način najprije doći do dijagnoze i terapije. To znači da sam ja jako zainteresirana za svojeg pacijenta. Teški je pacijent za mene veliki medicinski problem i jako sam zaitneresirana da on što prije dođe do prave dijagnoze i terapije", kazala je.

Pacijenti će gubiti vrijeme

Predsjednica HUKPZZ-a Josipa Rodić upozorila je kako se vraćanje propisivanja uputnica na razinu primarne zaštite gubi na vremenu jer se naručivanjem na dijagnostičke pretrage kod obiteljskog liječnika, za razliku od naručivanja unutar bolnice, dobivaju kasni termini pa pacijent na pretrage čeka od tri do 12 mjeseci.

U ime oboljelih od reumatskih bolesti, predsjednik udruge Remisija Nenad Horvat poručio je da će promjena načina upućivanja za te pacijente, kojima je C1 uputnica omogućavala ranu dijagnostiku, predstavljati veliki teret i maltretiranje.

Predsjednik KUZ-a Ivica Belina procijenio je da će problem ograničavanja C1 uputnica eskalirati na jesen, s obzirom da su se toj udruzi dosad mahom javljali zabrinuti pacijenti koji strepe kako će se to odraziti na njihovo daljnje liječenje. Smatra kako će ta odluka otežati rad liječnika u primarnoj zaštiti i bolnicama, a zbog takvog "prebacivanja loptice" najviše patiti pacijenti.

Belina je upozorio da je odluka o C1 uputnici donesena bez potvrde Upravnog vijeća HZZO-a koje je jedino ovlašteno za to, pa je upitna i njezina valjanost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora