Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
30 komentara

Uginuo je George, posljednji od svoje vrste velikih kornjača

Usamljeni George s Galapagosa bio je zadnji primjerak vrste divovske kornjače La Pinte. Biolozi su godinama nastojali navesti Georga da se pari, no bezuspješno

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell

Zaposlenici Nacionalnog parka Galapagos u Ekvadoru priopćili su kako je u nedjelju uginula kornjača Usamljeni George, koja je bila posljednja od svoje vrste. Kako bi otkrili zbog čega je George uginuo napravit će i obdukciju. 

Znanstvenici procjenjuju kako je George imao oko 100 godina, što znači da je uginuo relativno mlad jer njegova vrsta može živjeti i do 200 godina.  Bio je posljednji primjerak vrste divovske kornjače s La Pinte. Biolozi su godinama nastojali navesti Georga da se pari. Još 1993. doveli su mu dvije kornjače druge podvrste. One su izlegle jaja ali su bila neplodna. 

Usamljenog Georgea pronašao je mrtvog njegov čuvar Fausto llerena koji ga je pazio 40 godina. 

Prvi put na Galapagosu ga je 1972. vidio mađarski znanstvenik. Postao je simbol otočja, a godišnje ga je dolazilo gledati oko 130.000 ljudi. Njegova vrsta je među onima koje su pomogle Charlesu Darwinu da postavi svoju teoriju evolucije. Uprava Nacionalnog parka Georgea će najvjerojatnije balzamirati kako bi ga 'očuvali za buduće generacije', piše BBC.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message