Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Ugostitelj Puntijar ima 2000 kuharica: Skupljao ih 25 god.

Zlatku je najdraža najstarija kuharica tiskana na hrvatskom jeziku - Kuharica kaptolskog kanonika Ivana Birlinga iz 1813. Većina kuharica su originali

Žarko Bašić/Pixsell
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
6 komentara

Ugostitelj iz Zagreba oduševljen je starom kuhinjom naših krajeva. Zlatko Puntijar (51) u 25 godina sakupio je više od 2000 kuharica, ima najveću privatnu kolekciju u Europi. Najstarija koja je postojala u Hrvatskoj je ona Maxa Rumpolta iz 1581.

Većina kuharica su originali, ali neke je nemoguće nabaviti osim kao kopiju.

- Oduvijek me zanimala povijest naše gastronomije. Nekada smo bili u Austro-Ugarskoj tako da je većina kuharica na njemačkoj gotici. Ne znam koliko moja zbirka vrijedi jer ne gledam na nju kao na novčano vrijednosnu već kulturološku - objašnjava Zlatko i pokazuje nam najmanju kuharicu na svijetu - “Wiener Kochbuch”. Izdana je 1905. godine u Beču, a velika je svega 21x24 milimetra. 

Recept za knedle od jabuka star 200 godina

Recept: Oguli kisele jabuke, naribaj te ih na putru preprži, dodaj krušne mrvice, mljevenog šećera, cimeta, muškata, jaja, pa napravi tijesto, a od tijesta knedle te ih preprži na putru. Jednu do dvije jabuke posebno u vinu raskuhaj, malo putra, mirodija i šećera dodaj te time prelij knedle.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message