Obavijesti

News

Komentari 14

Ugostitelji traže niži PDV i kupone za povremene poslove

Ugostitelji traže niži PDV i kupone za povremene poslove
1

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u srijedu je Vladi predala zahtjeve u kojima između ostalog traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto, te uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu.

VIDEO

Ugostitelji kažu da s obzirom na stanje u kojem se zbog visokog poreznog opterećenja našlo hrvatsko ugostiteljstvo, traže hitne mjere koje će spriječiti daljnji egzodus hrvatske radne snage u zapadne zemlje i propast velikog broja ugostitelja, te zaustaviti nemjerljivu štetu po hrvatski turizam.

- Notorna je činjenica da u Hrvatskoj imamo apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u EU-u, upozoravaju iz koordinacije.

Porezno rasterećenje koje traže odnosi se na snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane s 25 na 13 posto, kao i ukidanje poreza na potrošnju na državnoj razini. Zahtijevaju i priznavanje troškova reprezentacije u potpunom iznosu, neoporezivi tretman napojnica te troška smještaja i toplog obroka za sve zaposlenike. Naposljetku, tu je i zahtjev za svrstavanje viškova odnosno manjkova u blagajni u kategoriju lakših poreznih prekršaja.

Kada je riječ o prilagođavanju radnog prava potrebama tržišta rada, iz koordinacije apeliraju na uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu, po uzoru na model za poljoprivredne sezonce. Tu je i zahtjev za trajanjem bolovanja na teret poslodavaca do najviše osam dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić u izjavi za medije ispred Banskih dvora nakon predaje zahtjeva je kazao da očekuje da će proraditi zdrav razum u Vladi i da će shvatiti da ono na što oni već upozoravaju otkad su donesene izmjene zakona o PDV-u, nije normalno i nije dobro. Odgovoru iz Vlade mada se do kraja mjeseca.

Upitan pak ima li dojam da Vlada razumije njihove probleme, Vlašić je kazao da su dobili neke pozitivne impulse, no kako se ništa još ne može znati.

Potvrdno je odgovorio na pitanje novinara osjećaju li da je ova sezona ugrožena, kazavši da ima jako puno lokacija na Jadranu koje su izuzetno ugrožene.

Predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić uvjeren je da će doći do pada PDV-a doći jer drugog izbora više nema, a vjeruje i da je došlo do svjesnosti onih koji odlučuju. 

- S naše strane, napraviti ćemo sve da plaće porastu, da kupujemo lokalne proizvode i radimo na kvaliteti, jer nitko nema interesa da nastavimo na ovaj način poslovati, poručuje Jakominić.

Na konstataciju novinara da je ministar financija Zdravko Marić dosta "tvrd" po pitanju snižavanja PDV-a, Jakominić je kazao da razumije njegov stav, no kako se mora razmišljati o građanima, jer smisao države je da zastupa njihove zajedničke interese.

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag