Obavijesti

News

Komentari 13

Ugušio Floyda: Policajcu teža optužnica, trojica kolega će isto biti optuženi i dovedeni na sud

Ugušio Floyda: Policajcu teža optužnica, trojica kolega će isto biti optuženi i dovedeni na sud
1

Nakon što je George Floyd ubijen, njegova obitelj i prijatelji protestirali su zbog blagog pravosuđa inzistirajući da svi policajci podlegnu zakonu i budu kažnjeni. Sva četvorica dobila su otkaz

VIDEO

Državni tužitelj Minnesote Keith Allison promijenio je optužnicu i policajca Dereka Chauvina optužio za teže kazneno djelo, odnosno promijenio optužnicu s trećeg na ubojstvo drugog stupnja. Odnosno, prije je bio optužen za ubojstvo iz nehaja, a sad je optužen za ubojstvo bez namjere. 

Također, po novom će uz Chauvina i ostala tri policajca upletena u ubojstvo Georgea Floyda snositi posljedice i izaći pred sud.

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjedi u SAD-u

Pokretanje videa...

George Floyd bio je vedrog duha, sportaš i otac 01:34

Chauvin, policajac koji je dobio otkaz nakon tragičnog događaja, prvotno je bio optužen za ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo iz nehaja drugog stupnja. Thomas Lane i J.A. Keung, policajci koju su savladali Floyda, i četvrti policijski službenik, Tou Thao, koji je stajao po strani, u početku nisu bili optuženi.

Former Minneapolis Police officer Derek Chauvin poses for a booking photograph at the Ramsey County Detention Center in St. Paul

No, sada će svi morati izaći pred lice pravde. Nakon što je George Floyd ubijen, njegova obitelj i prijatelji protestirali su zbog blagog pravosuđa inzistirajući da svi policajci podlegnu zakonu i budu kažnjeni. Sva četvorica dobila su otkaz.

Ministar obrane ne podržava slanje vojske

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u srijedu kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od predsjednika Donalda Trumpa koji je zaprijetio da će vojnom silom suzbiti nemire diljem SAD-a.

Nationwide unrest following the death in Minneapolis police custody of George Floyd, in Washington

Esper je rekao da se aktivnu vojsku može koristiti samo kao "posljednju opciju."

- Ne podržavam aktiviranje Zakona o pobuni - kazao je Esper, govoreći o zakonu koji predsjedniku omogućuje da upotrijebi oružanu silu na američkom tlu. 

- Upotreba aktivne vojske je posljednja opcija, u najhitnijim i najstrašnijim slučajevima. Trenutno nismo u toj situaciji - izjavio je Esper novinarima u Pentagonu.

Ta izjava odudara od Trumpove prije dva dana.

- Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem - rekao je Trump u ponedjeljak, nešto prije nego što je savezna policija suzavcem rastjerala prosvjednike kako bi predsjednik mogao doći do crkve i ondje se slikati s Biblijom u ruci.

U.S. President Trump holds up Bible during photo opp in front of St John

Nacionalna garda izašla je na ulice na zahtjev dvadesetak guvernera, a na Trumpovu inicijativu u Washingtonu, glavnom gradu države.

Esper je rekao da vjeruje da je u SAD-u rasizam "stvaran" i da je važno o tome glasno govoriti. Smrt crnca Georgea Floyda, koju su skrivili bijeli policajci, nazvao je "strašnim zločinom."

Esper je također pod velikim pritiskom javnosti jer je bio u društvu Trumpa na putu do crkve.

- Nisam bio svjestan planova policije za raščišćavanje parka - rekao je Esper.

- Činim sve što mogu da ostanem apolitičan... Nekad sam u tome uspješan, a nekad sam manje uspješan.

Ministar obrane također je rekao da je pokrenuo istragu radi korištenja helikoptera Nacionalne straže koji je letio iznad grupe prosvjednika, smatrajući da je to bilo nesigurno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa