Obavijesti

News

Komentari 248

Uhićenje na Kanarima: Večerao je, a u džepu imao 12.000 eura

Uhićenje na Kanarima: Večerao je, a u džepu imao 12.000 eura
1

Na današnji dan 2005. uhićen je hrvatski general Ante Gotovina na Kanarima. Sjedio je u hotelu sa četiri zvjezdice i večerao. Osim novca u džepu pronašli su mu i krunicu...

VIDEO

U hotelu s četiri zvjezdice Bitacora u turističkoj zoni Playa de Las Americas na otoku Tenerife koji pripada španjolskim Kanarima lokalna policija uhitila je hrvatskog generala Ante Gotovinu koji se godinama skrivao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:33

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte bila je presretna. Napokon ga je uspjela pronaći. Njegovo uhićenje postala je glavna vijest u svjetskim medijima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Imam vrlo dobre vijesti. Ante Gotovina je tijekom prošle noći uhićen u Španjolskoj - rekla je del Ponte.

General je navodno tjednima prije uhićenja jahtom kružio otočjem i mijenjao prenoćišta Nije bio naoružan, a kod njega u džepu našli su 24 novčanice od 500 eura odnosno ukupno 12.000 eura. Uhićenju se nije opirao. S njim je na večeri bio australski Hrvat Jozo Grgić Jablan. I njega su uhitili, ali i ubrzo pustili. 

Ljubazan gost

Sobarica hotela Bitacora je ispričala kako je Gotovina bio ljubazan gost. Svjedoci su pak rekli kako je zadnji dan na slobodi proveo mirno. Gotovina i Grgić su se iza 20 spustili na večeru. Nisu naručivali ništa posebno nego su jeli što je bilo ponuđeno na švedskom stolu. Naručili su butelju crnoga vina.

Oko 21.10 sati, odnosno malo prije nego su ispili zadnje gutljaje vina i prije nego je Gotovina uspio platiti butelju koja je prema riječima, šefa sale restorana Bitacora, stajala 20 eura, u restoran hotela upalo je devet španjolskih specijalnih agenata. Pitali su ga je li on Ante Gotovina. On im je smirenim glasom rekao da je.

Tada je ispružio ruke, kao da je očekivao uhićenje, te je uz vidno olakšanje pogledao u kameru koja ga je snimala i rekao 'I to se jednom moralo dogoditi'. Zatim je pitao smije li uzeti sako što su mu policajci dopustili. 

U zatvoru sa ubojicama, teroristima i tajkunima

Noć je proveo u strogo čuvanom španjolskom zatvoru Soto del Real koji se nalazi 40-ak kilometara od Madrida, a u njemu kazne služe teroristi, propali tajkuni, političari, bankari, odvjetnici. Nakon toga su ga prebacili u UN-ov zatvor u Scheveningenu u Nizozemskoj.

24sata

Suđenje Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku počelo je 11. ožujka 2008. godine a Haški sud je  nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. proglasio krivim Antu Gotovinu kao sudionika udruženog zločinačkog pothvata, krivim za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a sud ga je oslobodio odgovornosti za prisilno premještanje. Određena mu je kazna od 24 godine zatvora .

Oslobođen je 16. studenog 2012. godine drugostupanjskom (pravomoćnom) presudom. Sudac Theodor Meron kazao je tada

-  Izričem oslobađajuću presudu i nalažem da se Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 248
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...