Obavijesti

News

Komentari 94

MUP uhitio muškarca koji je bio čuvar u srpskom logoru: Mučio je zarobljenike, imao 19 godina

MUP uhitio muškarca koji je bio čuvar u srpskom logoru: Mučio je zarobljenike, imao 19 godina

Sumnjaju da je osumnjičeni od listopada 1991. do kolovoza 1992., tada kao pripadnik paravojnih formacija i čuvar u logorima fizički i psihički zlostavljao zarobljenike. Imao je 19 godina

Policija je provela kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem i podnošenjem kaznene prijave protiv osumnjičenika koji je 1991. i 1992. godine bio čuvar u srpskim logorima Begejci, Stajićevo i Sremska Mitrovica, javlja policija Osječko Baranjske županije.

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije i Policijske uprave osječko-baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, 2. srpnja dovršili kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ RH.

Policija ima osnovane sumnje da je osumnjičeni od početka listopada 1991. do kolovoza 1992., tada kao 19-godišnji pripadnik paravojnih formacija i čuvar u logorima u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici (Srbija), zajedno s drugim osobama grubo fizički i psihički zlostavljao zarobljene branitelje i civile, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima te kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima..

Zlostavljanju te intenzivnoj boli i patnji kao i poniženjima izložili su najmanje šestoricu zarobljenika koje su prethodno zarobili na području Vukovara, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine u logoru Sremska Mitrovica i preminuo.

Tijekom kriminalističkog istraživanja policija je obavila razgovore i prikupila saznanja od većeg broja osoba.

Osumnjičenog su tijekom jutra 1. srpnja uhitili na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja su ga u petak, 2. srpnja predali pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“.

Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora do 20 godina.