News

Komentari 89

Ujedinila je Hrvatsku: Malena Stephanie po prvi put u klupi

Ujedinila je Hrvatsku: Malena Stephanie po prvi put u klupi

Napreduje svaki dan: Nakon operacije u Sjedinjenim Državama, Stephanie Milda (7), curica s dijagnozom rijetke bolesti porasla je i sad je spremna za školovanje

Stephanie Milda (7), koja je ujedinila Hrvatsku, u ponedjeljak kreće u školu. Ove godine ona je jedna od 40.272 prvašića.

Već nekoliko tjedana u obitelji Milda na zadarskom putu Bokanjca vlada veliko uzbuđenje. Sitna djevojčica plave kose i očiju, Stephanie, sjest će u školske klupe i zbog toga je jako sretna.

- Jedva čekam, imam sve. Ići ću sa sekom u školu! - kaže Stephanie, čija tri godine starija seka Melanie kreće u četvrti razred Osnovne škole Bartula Kašića.

- Živimo blizu škole i pratit ćemo ih na nastavu - kaže Stephaniena majka Anita.

Stephanie je djevojčica čiji je osmijeh ujedinio Zadar i Hrvatsku. Boluje od rijetke bolesti poznate kao Arnold-Chiarijeva malformacija, a cijela je zemlja sudjelovala u humanitarnoj akciji kako bi uspjela otići u SAD na operaciju. Od tamo se u siječnju 2013. godine, nakon četiri mjeseca, vratila zdrava. 

Danas veselo pokazuje svoje nove knjige, oveću roza pernicu i ružičastu torbu s Minnie Mouse koju je sama izabrala.

- Najviše volim crtati - kaže dok joj oko nogu veselo trčkara toy pudla Lucy.

Nakon povratka iz SAD-a poklonili su im je Brankica i Mladen Grdović i od tada se djevojčice ne odvajaju od nje.

- Kad je bio koncert za Stephanie u Jazinama, Brankica ju je pitala bi li željela psa. Stephanie je odgovorila da baš bi i da joj je to velika želja. Čim smo se vratili, donijeli su psića - kaže Anita. Ona je upraviteljica zaklade čiji je osnovni cilj pomoć u liječenju ove rijetke, teške i neizlječive bolesti prema vrhunskim svjetskim standardima u Hrvatskoj.

Uskoro, točnije 28. rujna, prvi put će se obilježiti dan ove bolesti i u Hrvatskoj.

- Obilježit ćemo ga skromno, šetnjom, kako se i inače obilježava u svijetu. Informirat ćemo javnost o tome da se može normalno živjeti ako se bolest drži pod kontrolom - zaključila je majka Anita.

Svake godine će nešto darovati pedijatriji u Zadru

Obitelj Milda je zakladu ACM Stephanie osnovala prije nekoliko mjeseci. Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar donirali su dva infuzomata vrijedna 26.000 kuna. Nastavit će s donacijama pedijatriji, a to će biti tek jedan od pet pokrenutih projekata.

Za operaciju u SAD-u skupili su 2,5 milijuna kuna

Građani Hrvatske solidarno su pomogli malenoj Stephanie i platili joj operaciju glave u SAD-u zahvaljujući kojoj je djevojčica mogla nastaviti normalno živjeti.

Najčitaniji članci