Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Đujić: Tučnjavu treba vratiti u Zakon o sprječavanju nereda

Objasnio je kako je povod za njegov istup subotnji sukob na niželigaškoj nogometnoj utakmici između klubova Naprijed i Vinodol u Hreljinu pored Rijeke

Goran Kovačić/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
3 komentara

SDP-ov saborski zastupnik Saša Đujić najavio je u ponedjeljak kako će njegova stranka pokrenuti pripreme izmjena Zakona o sprječavanju nereda na sportskim terenima, kojima bi se tučnjava vratila u taj zakon i oštrije kažnjavala nego sada.

- Treba poraditi na zakonu, napraviti konkretne mjere, kazne trebaju biti rigorozne, vidimo da se val nasilja širi i na niže lige - rekao je Đujić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Objasnio je kako je povod za njegov istup subotnji sukob na niželigaškoj nogometnoj utakmici između klubova Naprijed i Vinodol u Hreljinu pored Rijeke, gdje su tri i pol sata nakon utakmice huligani, koji su nosili obilježja NK Rijeke, napali navijače Vinodola.

Napad je očito vezan uz sportski događaj, "dečki su napadnuti samo zato jer je jedan nosio majicu Hajduka", tvrdi Đujić.

Ako policija i pronađe počinitelja, on može biti kažnjen samo prekršajnom kaznom zbog remećenja javnog reda i mira, za što je propisana novčana kazna od 300 kuna. Huligani nakon toga nastavljaju raditi to što rade, kaže Đujić.

Drugačije bi bilo kad bi se tučnjava vratila u Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Tada bi se počinitelju mogla izreći zaštitna mjera pa bi se prije svakog sportskog događaja morao javiti policiji, koja bi provjeravala gdje je bio za vrijeme i nakon utakmice.

SDP-ov zastupnik kaže da je vraćanje tučnjave iz Zakona o prekršajima u Zakon o sprječavanju nasilja tražio prije ravno godinu dana, tada mu je rečeno da se na tome radi, ali do danas od toga nema ništa.

Budući da Vlada nije ništa napravila na tom pitanju, SDP će krenuti u pripreme izmjena Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, najavio je Đujić.

Nasilje na sportskim stadionima događa se gotovo svakoga dana, a oni koji to čine nisu navijači nego grupice huligana koje bacaju ružno svjetlo na gledatelje i sport, ističe SDP-ovac.

Možda vas zanima i ovo:
Message