Obavijesti

News

Komentari 153

'Ukidanjem poreznog USKOK-a prijete nacionalnoj sigurnosti'

'Ukidanjem poreznog USKOK-a prijete nacionalnoj sigurnosti'
2

Sve razvijene zemlje svijeta imaju takvu organizaciju i najbolje ljude u tako organiziranim jedinicama, rekao je bivši ministar financija o tzv. poreznom Uskoku

VIDEO

Gost emisije Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV bio je bivši ministar financija i saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac. Komentirajući ukidanje poreznog USKOK-a Lalovac je rekao kako je HDZ obećavao smanjivanje broja agencija i uhljeba, a umjesto toga su im prvi potezi ukidanje tijela koje ima fantastične rezultate.

- Sve razvijene zemlje svijeta imaju takvu organizaciju i najbolje ljude u tako organiziranim jedinicama. Ovo u Hrvatskoj je mladi tim, prošao je najveće sigurnosne provjere, uzeli smo najbolje od najboljih, ne može njima nitko upravljati, imaju svoje instrumente kojima otkrivaju te porezne prevare. Hrvatska sada po prvi puta dobiva informacije o štednji hrvatskih građana u inozemstvu i suradnjom s EU štite na taj način hrvatske građane, hrvatski proračun i državu. Zbog toga sam cijelo vrijeme govorio da je to pitanje nacionalne sigurnosti jer pitanje novca je temeljno pitanje, ovim uredom se u Hrvatskoj ne stvara porezna oaza, čime ste država sa vrlo visokim rizikom. Ako ste zemlja sa vrlo visokim rizikom onda tamo neće doći kapital – rekao je Lalovac u emisiji Veto koji smatra da taj ured ne treba staviti pod Poreznu upravu.

- Željeli smo da taj ured bude neovisan i ima kontinuitet. U tom djelu smo htjeli maknuti takve političke funkcije. Isto što je HDZ osnivao takve urede poput onog za sprječavanje pranja novca, tako smo i mi krenuli s tim. U tom kontekstu jako dobro surađuju sa državnim odvjetništvom i postoje povjerenje. Mislim da su pokazali jako dobre rezultate, i zašto sada idu organizacijski taj dio mijenjati... HDZ je rekao da će smanjivati agencije i uhljebe, a oni idu prvo ukidati ured koji ima fantastične rezultate koji smo ostvarili u suradnji s SAD-om.  Nismo taj ured bezveze izmislili, a sad se čak se i Amerikanci raspituju što se to točno dešava i zašto se stvara određeni politički pritisak da se taj ured ukine – rekao je Lalovac koji se nada da Most može spriječiti ukidanje tog ureda i da nastavi samostalno funkcionirati.

Ostavku ravnateljice tog ureda Ane Škiljić Škevo Lalovac nazvao je potezom zbog gubljenja neovisnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ona je došla u ministarstvo financija i prošla je sva moguća testiranja. Bila je pomoćnica dok je bio Linić ministar, tražili smo eksperte koji imaju znanja iz različitih područja, ona se nametnula svojom hrabrošću i odlučnošću i bila je osoba na koju se na koju se ne može utjecati. Žao mi je što odlazi ali to je njezin izbor, zbog nemogućnosti imanja vizije, a moja vizija je bila ojačati taj ured i da se bave onim što sve normalne zemlje vani rade, a to je da štite nacionalnu ekonomiju – rekao je Lalovac.

Upitan je li SDP istrčao prerano s interpelacijom obzirom da ministar financija Zdravko Marić kaže da nema informaciju o tužbi banaka protiv Hrvatske zbog zakona o kreditima u švicarcima, Lalovac je rekao da nisu jer je te tužbe najavio i guverner Vujčić u raspravi u Saboru, kao i banke koje su te najave komunicirali.

- Ovom interpelacijom želimo da se Hrvatska, odnosno Vlada uključi aktivno u proces poništenja tih ugovora jer to i EU traži. Želimo da nas slušaju samo, spase Hrvatsku takvih tužbi i da se spriječe mogućnosti arbitraže u Washingtonu i spriječe velike troškove za Hrvatsku, ali i za banke. Ako oni to ne žele podržati onda ne znam kakvu vladu imamo. Dobili su kvalitetan pravni savjet, oni moraju štititi interese Hrvatske – rekao je Lalovac. 

Kaže da HDZ sada pokazuje da je agent banaka što je govorio u kampanji.

- Ja ne bi volio to da govorim, želim im vjerovati da oni žele braniti interese Hrvatske. Sve što smo donosili, donosili smo na temelju dokaza i činjenica. Ja moram priznati da ako ne prihvate našu interpelaciju onda bi morali imati dobar argument zašto nisu i svakako ne bi tada štitili interese Hrvatske – rekao je Lalovac.

Na pitanje kako komentira skorih 100 dana Vlade Lalovac je rekao kako ova Vlada nema nikakvih mjera.

- Govorili su primjerice da će prodavati imovinu, a nema ni mjera, ni cijena, ni koje će nekretnine prodavati. Za sada ima samo jako puno priče, a vidimo da ne rade. Brzo će doći lipanj, onda je ljeto, pa rujan i brzo će kraj godine, tako neće Vlada neće raditi. Žao mi je što nisu fokusirani na ekonomiju, već na kadroviranje. Nažalost još se bave kadrovskim idejama – rekao je Lalovac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag