Obavijesti

News

Komentari 71

Ipak privatizacija: Vlada će prodati 51,46 posto HPB-a

Ipak privatizacija: Vlada će prodati  51,46 posto HPB-a
4

Ministar financija Slavko Linić priznao je da Vlada nema novca za dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke te je raspisan natječaj za savjetnika za privatizaciju

VIDEO

Vlada je odlučila raspisati natječaj za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a. Žele prodati 51,46 posto banke u vlasništvu države, a novac od prodaje uložit će u Hrvatsku banku za obnovu i razvitak. 

- U proračunu sredstva za dokapitalizaciju banke nema - priznao je ministar financija.

Ukinuli porez teleoperaterima

Vlada je izglasala prestanak važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama. Ministar financija Slavko Linić istaknuo je kako su zakonom proteklih mjeseci ostvareni određeni efekti u punjenju proračuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bilo je i niza sastanaka sa operaterima, dobili smo od njih investicijske planove i dokumente po kojima je evidentno da ćemo imati ulaganja dobiti u hrvatske investicije i razvoj mreža. Stoga postoji opravdan razlog da se ova naknada od 1. srpnja prestane naplaćivati - istaknuo je Linić. 

Ukinuli i poseban porez na plovila koja se uvoze

Vlada je ukinula i poseban porez na plovila koja se uvoze ili proizvode i isporučuju u Hrvatsku. 

- Ovaj porez nije imao velikih efekata, pao je udio prometa i imao negativnih efekata. Prošle godine ubralo se tek 4,2 milijuna kuna i imao je negativnih efekata, jer se u to vrijeme nije razmišljalo da je u Hrvatskoj razvijena mala brodogradnja i da je u tim malim brodogradiliština zaposleno 2000 kooperanata i 4000 radnika. Pao je interes za kupnju njihovih proizvoda. Radi naše male brodogradnje taj porez ukidamo, kako bi ponovno potakli potražnju za našim malim brodogradilištima - objasnio je Linić. 

Premijer Milanović istaknuo je da ovaj zakon nije prelomljen preko koljena. 

Izmjene Općeg poreznog zakona

Vlada je u Sabor uputila i izmjene Općeg poreznog zakona. Slavko Linić istaknuo je da su dobar dio primjedbi usvojili i ugradili u tekst drugog čitanja. 

- Popis će sadržavati dugovanja 'starija' od tri mjeseca, a predloženo je i povećanje iznosa duga kao kriterija za objavu liste na način da se fizičke osobe koje obavljaju djelatnost ukupni iznos duga većeg od 50.000 kuna poveća na iznos od 100.000 kuna, a za pravne osobe ukupni iznos koji je bio veći od 100.000 kuna poveća na 300.000 kuna . Svi ostali porezni obveznici čiji ukupni iznos duga većeg od 10.000 kuna poveća na 15.000 kuna - objasnio je Linić te dodao da se bračnog druga u ovaj zakon ne može uključiti. 

Privatizacija 3. maja, kupuje ga Uljanik?

Ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je da danas ističe okvirni rok koji je Vlada dala kad je odlučivala o programu privatizacije i restrukturiranja Brodosplita, te pokretanju stečajnog postupka u brodogradilištu Kraljevica.  

- Ovoga trenutka u cilju iznalaženja najboljeg modela za brodogradilište 3. maj Rijeka, predlaže se bez odgode pokretanje procesa privatizacije. Sljedećeg tjedna na Vladi donijet ćemo odluku o Uljaniku. Privatizacija je predviđena u dvije faze, a radnicima će se po povoljnim uvjetima ponuditi dionice - rekao je Čačić, te se obvezao jednom mjesečno Vladu izvješćivati o poduzetim koracima i radnjama u cilju dovršetka privatizacije brodogradilišta 3. maj.

Umirovljenici će moći raditi sezonske poslove u poljoprivredi 

Vlada je na sjednici usvojila Zakon o mirovinskom osiguranju koji umirovljenicima omogućuje sezonski rad u poljoprivredi. Kako je objasnio ministar rada Mirando Mrsić, umirovljenici će ubuduće moći raditi sezonske poslove i zaraditi koju kunu, a mirovina im neće biti uskraćena. 

- Usklađujemo i Zakon o doprinosima, jer ih treba jasno regulirati. Od 1. siječnja 2013., povjerenstvo za reviziju invalidnosti bit će u ministarstvu koje je nadležno za mirovinski sustav. Predlažemo da se u mirovinskom osiguranju otvori Centar za medicinsko vještačenje, a radi dodatnog utvrđivanja, može se naložiti i daljnje provođenje medicinske obrade - rekao je Mrsić.

Odobrili otpis kredita za 102 razvojačena pripadnika HV-a

Vlada je odobrila otpis dospjelih i nedospjelih potraživanja prema 102 korisnika kredita koje su dobili po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika HV-a. Radi se o iznosu od 11,3 milijuna kuna, a nadležna banka je Hrvatska banka za obnovu i razvoj. HBOR mora u roku od osam dana obavijestiti poslovne banke i zadužiti ih da ovu odluku provedu u knjigama i korisnike dužnike pismeno obavijeste.

Odobrili novi kredit HAC-u od 120 milijuna eura

Iako je Milanović pri nedavnom odobrenju kredita HEP-u za poslovanje naglasio da je to zadnji ovakav kredit, Vlada je na sjednici odobrila HAC-u kredit od 120 milijuna eura. Namjena mu je financiranje Plana poslovanja za 2012., u što ulazi plaćanje situacija za izvršene građevinske radove te uredno servisiranje kreditnih obveza. 

Rok otplate je sedam godina od dana potpisa Ugovora o kreditu, u 11 jednakih polugodišnjih rata sa dvije godine počeka. Kamatna stopa je promjenjiva, u visini šestomjesečnog EURIBOR-a +5,25 posto godišnje. Aranžerska naknada je jednokratna i iznosi 1,5 milijuna eura, a agentska naknada 5.000 eura godišnje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a