Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
114 komentara

Ukleta fotelja u Saboru: Tko je god u nju sjeo loše je prošao

Kalmeta se zadržao najdulje, a Rimac najkraće u fotelji. Jerolimov je bio godinu dana. Ako HDZ i pobijedi na izborima, njihovi zastupnici će biti na istim mjestima

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako bi Uskok mogao nastaviti istragu protiv HDZ-ovke Josipe Rimac, Sabor će joj danas izglasati skidanje imuniteta, koji je štiti od svakoga kaznenog progona.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo je bez rasprave i glasa protiv predložilo takvu odluku Saboru na zahtjev Uskoka, koji Rimac sumnjiči da je oštetila državu za 548.000 kuna jer je protuzakonito došla do stana. Bivša gradonačelnica Knina i šefica izbornog stožera HDZ-a treći je istaknuti član te stranke koji je pod udarom istražitelja nakon što je zasjela u “ukletu fotelju” u Saboru.

Nakon izbora 2011. godine HDZ je prešao u oporbu. Za Božidara Kalmetu bilo je rezervirano zadnje mjesto u prvom redu, u kojem su sjedili najjači stranački ljudi predvođeni predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom. 

Kalmeta je gotovo dvije godine bio zastupnik, a nakon što je postao opet zadarski gradonačelnik, podnio je ostavku 2013. Zamijenio ga je HDZ-ov načelnik općine Preko Ante Jerolimov. Kalmeta se sljedeće godine našao na udaru Uskoka, koji na njega proširuje istragu zbog izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta. Prema istražiteljima Uskoka, on je bio mozak hobotnice koja si je kroz namještanje poslova uzela više od 30 milijuna kuna.

Anti Jerolimovu, koji ga je zamijenio ukinut je imunitet zbog suđenja da je bespravno gradio rivu. Ove godine je optužen i za krivotvorenje diplome. Jerolimov je podnio ostavku, a onda u Jerolimovljevu i Kalmetinu fotelju sjeda Josipa Rimac, koja sad ostaje bez imuniteta

Inače, pored Kalmete je sjedio bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković. On se povukao iz politike i Sabora nakon što je priznao da je kao ministar u vladi Ive Sanadera sudjelovao u izvlačenju novca u aferi Planinska.

Tko će nastaviti ukleti niz 'Božo, Ante, Josipa'...?

Kalmeta se zadržao najdulje, a Rimac najkraće u “ukletoj fotelji”. Jerolimov je bio godinu dana u njoj. Inače, ako HDZ i pobijedi na izborima, njihovi zastupnici će biti na istim mjestima, desno od saborske govornice. Ostaje otvoreno pitanje koji će HDZ-ovac sjesti na “ukletu fotelju”.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message