Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
63 komentara

'Ukleta' špilja na Šolti: Četiri života izgubljena u dubinama

Češki ronilac izgubio se u podmorskoj špilji Poganica u blizini Šolte, ostao bez kisika i preminuo. No, nož zaboden u njegova prsa slučaju je dao novu dimenziju

24sata
Foto: MUP RH
63 komentara

Na dnu podmorske špilje, na dubini od 54,1 metar, ronilac Miroslav Kukliš pronađen je mrtav. Nož zaboden u njegova prsa upućivao je na ubojstvo, a obdukcija je potvrdila da je smrt nastala uslijed utapanja i uboda nožem. Uhićeno je dvoje osumnjičenih. 

Riječ je o njegovim prijateljima i kolegama Danijelu Frolecu i Ivi Koznaru, no istraga protiv njih obustavljena je jer detalji forenzičke analize otkrili su neočekivano - ronilac se vjerojatno ubio sam nakon što je, zarobljen u špilji, ostao bez kisika. Tako je želio spriječiti agoniju gušenja na dnu mora. 

Bio je to prvi poznat slučaj samoubojstva ronioca pod vodom.

Dogodilo se to prije 13 godina, točnije 11. rujna 2002. Splitska policija primila je poziv skupine ronioca iz Češke koji su prijavili kako se njihov vozač, 31-godišnji Kukliš nije vratio tri sata nakon što je zaronio ispod površine, prema podmorskoj špilji Poganica na južnom dijelu otoka Šolte. 

Prije nego što su pozvali policiju, Frolec i Koznar tražili su ga pod vodom. Kad su pronašli dijelove njegove opreme za kisik, bilo im je jasno da je ostao bez zraka i utopio se i to vjerojatno zato jer nije pronašao izlaz iz špilje. 

Ujutro, 11. rujna, dvoje policajaca ronilaca krenulo je u potragu za tijelom. Jedan od njih više se nije vratio. Izgubio se u špilji i ostao bez kisika dok je drugi jedva izvukao živu glavu s obzirom da je u posljednji tren pronašao izlaz. Idući dan iz špilje su izvučena oba tijela. 

Ime joj govori da je "zla i opasna"

Krajem kolovoza ove godine u istoj su špilji život izgubila još dva ronioca. Riječ je o supetarskom javnom bilježniku Ervinu Kuzmaniću i njegovom njemačkom prijatelju Oliveru E. Gansenu.

Postavlja se pitanje zašto špilja Poganica tako opasna za ljude? Razlog je vjerojatno mulj kojim je prekrivena, a koji smanjuje vidljivost čak i kada se koristi jaka svjetiljka. Temperatura vode varira od 24 stupnja na površini do 14 stupnjeva Celzijusa na dnu špilje. Njena najveća dubina je 57 metara. 

Lokalno stanovništvo ju izbjegava, a i samo njeno ime sugerira da je "zla i opasna". 

Poganica se nalazi nedaleko od obale. Ima uski ulaz na dubini od osam metara čiji okomiti kanal širok oko 1,5 metara i dug oko devet metara pada do dubine od 36 metara, nakon čega se zbunjujućim podvodnim labirintima dijeli u dvije galerije - plitku i duboku.

Nije to znao 31-godišnji Kukliš koji je pod vodu zaronio 10. rujna 2002. u 21.15. Analiza njegove opreme i računalnih podaraka pokazala je da najdublje zaronio na 54,1 metar. Bez zraka je ostao nakon 44 minute kada je bio na dubini od 36 metara. Po profesiji je bio kuhar, a zdravstveno u izvrsnoj formi. Uz večeru popio je malo alkohola, ali ne u količinama koje bi mogle bilo što ugroziti, stoji u izvještaju Croatian Medical Journala

Obdukcija se pokazala kako je ubod nožem došao kroz odijelo, a na tijelu nije bilo nikakvih drugih ozljeda koje bi upućivale na borbu i pružanje otpora. Ubodna rana na tijelu ronioca bila je duboka 11 centimetara. 

Mislio da izlazi, ali se zapleo u labirinte

Kombinirajući podatke s računala kao i one s obdukcije, istražitelji su zaključili da je Kukliš počeo svoj uspon prema površini nedugo nakon što je zaronio do dna, ali promašio je tunel koji vodi prema izlazu i pogreškom, vjerojatno zbog slabe vidljivosti, otišao u plitku galeriju špilje. Ulaz u plitku galeriju nalikuje na izlaz iz špilje što je zbunilo ronioca, a vjerojatno i policajca koji je stradao nekoliko sati kasnije. 

Nastojanja ronioca da nađe izlaz vjerojatno su trajala oko 35 minuta prije nego se u potpunosti izgubio u dubokoj galeriji. Tamo je vjerojatno postao svjestan da neće izroniti, probo se nožem i izgubio svijest. 

Samoubojstva ronilaca pod vodom gotovo se nikad ne događaju. Pretpostavlja se da se žrtva osjećala izgubljeno i očajno i da nije vidjela izlaz iz te situacije. Iako sve upućuje na samoubojstvo, istražitelji su razmatrali i mogućnost da je Miroslav ubijen.

Ubili ga pa bacili u more?

Prva je mogućnost da je izboden na brodu i bačen u more. No, nije toliko izvjesna jer ubojica bi tijelo morao odvući na dno špilje što je vrlo opasan pothvat čak i ako je imao namjeru dobro skriti svoj zločin. 

Ubojica je mogao probosti Kukliša na brodu i svezati teret oko njegova tijela te ga tako pustiti da potone no dno je špilje nemoguće doseći u vertikalnom padu

Analizirana je i mogućnost da se jedan od spasilaca susreo s roniocem pod vodom. Ronilac je u to vrijeme već gotovo ostao bez zraka te je mogao napasti spasioca nožem kako bi se dokopao boca s kisikom. Tada je moglo doći do borbe u kojoj je češki ronilac izvukao deblji kraj. No, i taj je scenarij odbačen jer su spasioci krenuli u misiju kad je žrtva već bila mrtva. 

Samoubojstvo stoga i dalje ostaje najizgledniji scenarij no, bez obzira na zaključke, ovaj će slučaj još dugo biti vrlo interesantna tema, kako za policiju tako i za forenzičare. 

Špiljsko ronjenje vrlo je ekstremna i zahtjevna sportska disciplina, a kad je riječ o Poganici očito postaje i opasna po život. Četiri žrtve koje je odnijela od 2002. do danas dovoljan su dokaz za to. 

Ervin Kuzmanić posljednja je žrtva 'uklete' špilje

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message