Obavijesti

News

Komentari 164

Rusija je izdala nalog za uhićenjem haškog suca koji je izdao nalog za uhićenje Putina

Rusija je izdala nalog za uhićenjem haškog suca koji je izdao nalog za uhićenje Putina

Ukrajinska vojska i i ruski plaćenici skupina Wagner izvijestili su u četvrtak o daljem povlačenju ruske vojske oko Bahmuta, a Kijev tvrdi da je mjestimice napredovao i do kilometar

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
17.30

Rusija izdala nalog za uhićenjem haškog suca koji je izdao nalog za uhićenje Putina

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je nalog za uhićenje suca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je u ožujku izdao nalog za uhićenje za ratne zločine, javlja državna novinska agencija TASS pozivajući se na bazu podataka ministarstva.

U ožujku je ICC izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika optužujući ga za otmicu djece iz Ukrajine. Također je izdao nalog za uhićenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske povjerenice za djecu, zbog sličnih optužbi za ratne zločine.

Kremlj je rekao da Rusija smatra pitanja koja postavlja ICC "nečuvenim i neprihvatljivim".

Dodali su da su nalozi "ništavni i nevažeći" jer Rusija ne priznaje ICC i nije potpisala Rimski statut - ugovor na kojem se temelji stalni svjetski sud za ratne zločine.

15:50

Britanija za zabranu uvoza ruskih metala, sankcije preprodavačima ukrajinskog žita

Velika Britanija u petak je najavila zabranu uvoza ruskih dijamanata, bakra, aluminija i nikla te novi val sankcija protiv Rusije kojima su na udaru tvrtke povezane s navodnom krađom ukrajinskog žita.

"Krajem godine donijet ćemo zakon o zabrani ruskih dijamanata i obustaviti sav izvoz bakra, aluminija i nikla porijeklom iz Rusije", priopćio je premijer Rishi Sunak.

Na Rusiju otpada trećina svjetske proizvodnje dijamanata.

Britanija je već uvela sankcije za 1500 pojedinaca i tvrtki, zamrznula više od 18 milijardi funti (22,7 milijardi američkih dolara) vrijedne imovine u UK-u te sankcionirala britansko-rusku trgovinu dobara vrijednu više od 20 milijardi funti.

Podaci pokazuju da je Britanija prošle godine uvezla tek manji dio aluminija, nikla i dijamanata iz Rusije te da uopće nije uvezla bakar.

Londonska burza metala (LME) suspendirala je isporuke ruskog bakra, aluminija, nikla i olova u ovlaštena skladišta LME-a u Britaniji, iako u njima nije ništa ni bilo uskladišteno.

LME je priopćio da će pozorno pratiti razvoj situacije i na vrijeme obavijestiti tržište ukoliko smatra da je potrebna neka nova mjera uz suspenziju koja je već na snazi.

Rusija je jedna od glavnih izvoznica aluminija, nikla i dijamanata, a najavljena britanska zabrana uvoza tih metala iz Rusije uslijedila je nakon što je na samitu G7 u Hirošimi dužnosnik Europske unije rekao da bi trebalo razgovarati i o sankcijama protiv trgovine ruskim dijamantima te da EU smatra da treba "ograničiti ruski izvoz u tom sektoru".

"Globalno tržište je fluidno i bogato alternativnim odredištima", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

14:38

Putinova poruka

Zapad pokušava razbiti Rusiju na desetke manjih država i posvađati različite etničke grupe u državi, kazao je Vladimir Putin na današnjem sastanku o integraciji ilegalno okupiranih ukrajinskih regija u sastav Rusije...
 

13:53

Čelnici G7 ponovno traže rusko povlačenje iz Ukrajine

Čelnici skupine G7 u petak su na samitu u Hirošimi ponovno pozvali Rusiju da u potpunosti povuče svoje postrojbe iz Ukrajine.

"Rusija je započela ovaj rat i može završiti ovaj rat", stoji u izjavi koju su u petak usvojili čelnici skupine G7 na samitu u Japanu.

"Naglašavamo da se pravedan mir ne može ostvariti bez potpunog i bezuvjetnog povlačenja ruskih trupa i vojne opreme i to mora biti uključeno u svaki poziv na mir", dodaje se.

OVDJE VIŠE O TEMI

13:51

Objavila da je dobila paket s tragovima eksploziva, a unutra je bio 'vibracijski metak užitka'

Omiljena Putinova propagandistica Margarita Simonjan, glavna urednica medijske grupe Rossiya Segodnya i RT-a, objavila je na svojem Telegram kanalu da joj je na posao stigao paket s tragovima eksploziva, javlja ruska Lenta.

- Paket s tragovima eksploziva poslan je na moje ime na radno mjesto - napisala je Simonjan i dodala da je pošiljku 'otkrila' zaštitarska služba.

OVDJE VIŠE O TEMI

Komentari 164