News

Komentari 2

Ukrajina izglasala zakon kojim je zabranila antisemitizam

Ukrajina izglasala zakon kojim je zabranila antisemitizam

Procjenjuje se da Židovi čine 0,2 posto od 41 milijuna Ukrajinaca, a od 1991. bilo je izoliranih slučajeva antisemitizma. Zakon predviđa kazne, a dopušta i žrtvama da zatraže materijalnu i moralnu odštetu

Ukrajinski parlament u srijedu je izglasao zakon protiv ansisemitizma kojim se utvrđuju i kazne za prekršitelje.

Procjenjuje se da Židovi čine 0,2 posto od 41 milijuna Ukrajinaca, a od 1991. bilo je izoliranih slučajeva antisemitizma.

Prijeratna populacija ukrajinskih Židova od oko 1,5 milijuna doslovce je izbrisana tijekom nacističkog holokausta. 

- Nepostojanje jasne definicije antisemitizma u ukrajinskom zakonodavstvu  onemogućuje jasnu klasifikaciju zločina na toj osnovi - naveli su autori novog zakona.

- U praksi to vodi sadašnjoj nekažnjivosti počinitelja antisemitskih napada - rekli su

Zakon, izglasan glasovima 283 zastupnika, što je više od potrebnih 226, definira antisemitizam kao mržnju prema Židovima i zabranjuje je.

Manifestacija antisemitizma može se iskazivati prema Židovima kao i prema njihovoj imovini, vjerskim zgradama ili židovskoj zajednici. 

Zakon predviđa kazne, a dopušta i žrtvama da zatraže materijalnu i moralnu odštetu.

Da bi zakon stupio na snagu mora ga potpisati predsjednik Volodimir Zelenskij kojemu su roditelji bili Židovi i koji je izgubio rodbinu u holokaustu.

U rujnu će Ukrajina obilježiti 80. godišnjicu pokolja u Babij Jaru, jednom od najvećeg masakra nad Židovima tijekom holokausta. Gotovo 34.000 židovskih muškaraca, žena i djece ubijeno je u masovnom pokolju na rubu Kijeva 29. i 30. rujna 1941. godine.

Najčitaniji članci