Obavijesti

News

Komentari 354

Stanje napeto: Ruski avioni su ušli u zračni prostor Ukrajine

Stanje napeto: Ruski avioni su ušli u zračni prostor Ukrajine
24

Neki ruski mediji objavili su da su proruski prosvjednici zauzimaju zgrade regionalne vlade u Donjecku i Odessi. Na vrhu zgrade u Donjecku tri dana viori ruska zastava

VIDEO

Reuters u ponedjeljak navodi izjavu ukrajinskog ministra obrane Igora Tenjuha koji je rekao da su ruski borbeni zrakoplovi ušli u zračni prostor Ukrajine tijekom noći. Ukrajinske snage ometale su let stranih zrakoplova kako bi spriječile napade.

Neki ruski mediji objavili su, a Reuters potvrdio, da proruski prosvjednici zauzimaju zgrade regionalne vlade u Donjecku i Odessi. Prosvjednici su zauzeli prvi kat vladine zgrade u Donjecku, a više ne mogu jer su liftovi i stubišta blokirani. Na vrhu jedanaesterokatnice već tri dana vijori se ruska zastava.

Rusi zauzimaju centar ukrajinske mornarice na Krimu

Ukrajinska pogranična služba izvijestila je pak da je na ruskoj strani granice u kanalu Kerč, uočeno nagomilavanje većeg broja oklopnih vozila. Također, ruski brodovi dolaze i odlaze iz luke Sevastopolj, pomorske baze ruske Crnomorske flote. Ukrajinski graničari tvrde da im Rusija na nekim dijelovima Krima blokira mobilne komunikacijske linije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

BBC piše kako sve ukazuje na to da Rusija steže obruč oko i na Krimu, unatoč pozivima sa Zapada da se povuče. Dvije velike ukrajinske vojne baze su opkoljene, a ključna postrojenja poput zračnih luka okupirana. Tisuće elitnih ruskih vojnika stiglo je od početka krize na Krim i sada višestruko nadmašuju ukrajinsku vojsku po brojnosti na tom prostoru. Postavljene su cestovne blokade i Krim je i fizički odsječen od ostatka Ukrajine.

Naoružani muškarci u vojnim odorama bez oznaka blokirali su operativni centar ukrajinske mornarice u Bakčisaraju i mornarički obavještajni centar u Sevastopolju, javlja ukrajinska agencija UNIAN.

Arsenij Jacenjuk, predsjednik prijelazne ukrajinske vlade rekao je u ponedjeljak kako Ukrajina neće dozvoliti ruskim trupama da uđu u njihove istočne pokrajine. 

Rusija: Kerryjeve izjave su neprihvatljive

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je nedavne izjave Johna Kerryja, američkog državnog tajnika. Rekli su da su njegove izjave neprihvatljive jer kako kažu "sadrže prijetnje protiv Rusije". Podsjetimo, Kerry je u nedjelju osudio Rusiju nazvavši njihovu okupaciju Krima "nevjerojatnim činom agresije".

Porasle su cijene nafte

Zbog napetosti između Ukrajine i Rusije porasle su u ponedjeljak cijene sirove nafte na međunarodnim tržištima.  

Medvedev gradi most koji će povezivati Krim i Rusiju

Ruski dobavljač plina Gazprom upozorio je Ukrajinu da bi moglo doći do povećanja cijena plina u Kijevu nakon prvog tromjesečja. Situacija s plaćanjem je zabrinjavajuća, Ukrajina plaća račune, ali ne onako kako bi to Rusi htjeli. Ukrajina je, pak, iskazala nadu da će cijene i dalje ostati stabilne, piše The Guardian.

Prema pisanju ruskih medija, premijer Dmitrij Medvjedev naredio je izgradnju mosta do Krima preko Kerčkog prolaza između Crnog i Azovskog mora, koji bi spojio poluotok s ruskim kopnom. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je kazao da Ukrajina nikada nikome neće prepustiti Krim.

Smijenjeni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji je u bijegu,  dobio je i službenu tjeralicu na web stranici ministarstva unutrašnjih poslova.

Zapad pozvao sukobljene strane na dijalog

Ukrajina je u nedjelju proglasila mobilizaciju i od svjetskih čelnika zatražila "stvarne poteze" kako bi je zaštitili od agresivnog ruskog predsjednika Vladimira Putina. Svjetski analitičari ocjenjuju da se radi o najvećem sukobu Moskve i Zapada od razdoblja Hladnog rata.

Bivši šef češke diplomacije Karel Schwarzenberg, nakon pogoršanja krize u Ukrajini u intervjuu u austrijskom dnevniku Österreich usporedio je ruskog predsjednika Vladimira Putina i nacističkog diktatora Adolfa Hitlera.

- Ono što se događa u Ukrajini ponavljanje je povijesti. Budući da želi zauzeti Krim, trebao mu je izgovor pa je objasnio da su njegovi sunarodnjaci potlačeni. Kad je Hitler želio pripojiti Austriju, objasnio je da su Nijemci ondje potlačeni - rekao je.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague, koji je u Kijevu, kaže da je Rusija preuzela operativnu kontrolu nad Krimom te da je njena intervencija stvorila vrlo napetu i opasnu situaciju. Hague je na svom Twitter profilu objavio kako Velika Britanija planira pomoći Ukrajini s 10 milijuna funti za potrebe političko-tehničkih reformi u toj zemlji.

- Ovo je najveća kriza u Europi 21. stoljeća i to nije prihvatljiv način za vođenje međunarodnih odnosa. Posljedice će biti značajne - kazao je Hauge za BBC.

>>>Tijek jučerašnjih događaja možete pogledati ovdje

Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, G7, osudile su ulazak Rusije u Ukrajinu i zasad prekinule pripreme za summit G8 na kojemu sudjeluje i Rusija i koji se trebao održati u lipnju u Sočiju, priopćila je Bijela kuća. Zemlje G7 zatražile su od Rusije da nastavi razgovore s Ukrajinom te da sva pitanja koja se odnose na ljudska prava i sigurnost pokuša riješiti izravno ili uz međunarodno sudjelovanje.

Amerika uvela sankcije protiv Moskve

Amerikanci kažu da Moskva ima potpunu kontrolu nad poluotokom Krimom. Američki državni tajnik John Kerry doputovat će u utorak u Kijev kako bi podržao nove ukrajinske vlasti nakon ruske 'okupacije' Krima, zbog koje je Washington počeo uvoditi mjere protiv Moskve.

Gornji dom vijeća Ruske federacije poslao je upit predsjedniku Putinu o povlačenju ruskog veleposlanika u Washingtonu zbog Obamine prijetnje. Američki predsjednik upozorio je kako će biti posljedica u slučaju vojne intervencije u Ukrajini.

Iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel kažu kako nije prekasno za rješavanje ukrajinske krize političkim sredstvima, te kako ju je ukrajinski premijer uvjeravao u telefonskom razgovoru da će poštivati ​​prava na ruskog naroda na Krimu.

Govoreći u Ženevi, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je zapadne partnera da ostave postrani geopolitičke kalkulacije te da razmišljaju najprije o ukrajinskom narodu, javlja Reuters. Dodao je da 'radikali' kontroliraju neke od ukrajinskih gradova. 

U ponedjeljak će se u Bruxellesu sastati ministri vanjskih poslova EU-a, ali vjerojatno neće posegnuti za prijetnjama sankcijama Rusiji poput SAD-a. Europska unija će, također, održati poseban summit koji će se baviti Ukrajinom, rekao je predsjednik EK Jose Manuel Barroso.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 354
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto