Obavijesti

News

Komentari 0

Ukrajina strahuje od ruskih 'provokacija', Rusija zabrinuta zbog izvješća o eskalaciji

Ukrajina strahuje od ruskih 'provokacija', Rusija zabrinuta zbog izvješća o eskalaciji

Separatisti su optužili vladine snage da su otvorile vatru na njihov teritorij četiri puta u zadnja 24 sata, a Kijev je optužio pobunjenike da su granatirali nekoliko lokacija, uključujući vrtić i školu

VIDEO

Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija i ukrajinske snage u četvrtak su se međusobno optuživali za granatiranje preko linije razdvajanja na istoku zemlje, a Kijev je ocijenio da incidenti izgledaju kao 'provokacija' u trenutku kada je Rusija rasporedila velike vojne snage na granici.

Moskva niječe optužbe Zapada da planira invaziju na Ukrajinu i ovaj je tjedan objavila da povlači jedan dio od više od 100.000 vojnika raspoređenih uz ukrajinsku granicu.

Nove satelitske snimke ukazuju na veliku vojnu aktivnost blizu Ukrajine, Moskva poriče napad
Nove satelitske snimke ukazuju na veliku vojnu aktivnost blizu Ukrajine, Moskva poriče napad

Zapad, međutim, upozorava da se značajnije povlačenje nije dogodilo, a SAD tvrdi da tisuće ruskih vojnika i dalje pristižu u to područje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zapadne zemlje više su puta optužile Rusiju da u području koje drže pobunjenici planira ili potaknuti incident ili ga izazvati kako bi opravdala napad. Moskva pak optužuje Kijev da planira eskalaciju kako bi pokušao silom osloboditi teritorij.

Visoki izvor iz ukrajinske vlade rekao je da je granatiranje na liniji razdvajanja bilo veće od dosadašnjih kršenja prekida vatre.

- Nije tipično. Izgleda jako kao provokacija- rekao je izvor za Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija 'ozbiljno zabrinuta' zbog izvješća o eskalaciji.

SAD: Ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom su lažne, došlo je još 7000 vojnika
SAD: Ruske tvrdnje o povlačenju vojnika s granice s Ukrajinom su lažne, došlo je još 7000 vojnika

Reutersov fotograf u gradu Kadivki, u Luhansku, čuo je zvuk topničke vatre iz smjera linije razdvajanja, ali nije mogao utvrditi pojedinosti incidenta.

Separatisti su optužili vladine snage da su otvorile vatru na njihov teritorij četiri puta u zadnja 24 sata.

Kijev je optužio pobunjenike da su granatirali nekoliko lokacija, uključujući vrtić i školu čiji su se učenici morali skloniti u podrum.

Separatisti optužuju ukrajinske snage za više incidenata

Suprotno tvrdnjama Rusije da se povlači, visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je da je zadnjih dana gotovo 7000 ruskih vojnika poslano na ukrajinsku granicu, uključujući u srijedu.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je video snimku povlačenja postrojbi.

Maxar Technologies, privatna američka tvrtka koja prati situaciju, ustvrdila je međutim da satelitske snimke pokazuju da, iako je Rusija povukla dio vojne opreme, druga oprema stiže u to područje.

Diplomatski izvor rekao je da je dugogodišnja promatračka misija OESS-a zabilježila opetovane incidente granatiranja duž linije razdvajanja rano u četvrtak.

Blinken u UN-u otkrio: Ovako bi Rusija mogla napasti Ukrajinu
Blinken u UN-u otkrio: Ovako bi Rusija mogla napasti Ukrajinu

Od 2015. kada su prekinute velike borbe, OESS je obično prijavljivao desetke kršenja prekida vatre svaki dan, često manje incidente testiranja oružja. Značajnija granatiranja koja su mogla dovesti do ozlijeđenih ili poginulih događala su se nekoliko puta na mjesec.

Samoproglašena Narodna Republika Luhansk objavila je da su ukrajinske snage upotrijebile minobacače i strojnicu u četiri odvojena incidenta u četvrtak.

- Ukrajinske oružane snage grubo su prekršile prekid vatre koristeći teško naoružanje koje bi po sporazumima iz Minska trebalo biti povučeno- navodi se u njihovu priopćenju.

Ukrajinska vojska je objavila, govoreći o pobunjenicima:

- S posebnim cinizmom, ruske okupacijske postrojbe granatirale su selo Stanica Luhanska u regiji Luhansk. Rezultat toga što su teroristi upotrijebili teško topništvo je da su granate pogodile vrtić. Po preliminarnim podacima, dvoje civila je u šoku zbog napada.

Rusija niječe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da bi mogla poduzeti nespecificiranu 'vojno-tehničku' akciju ako joj se ne ispuni niz njezinih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

Zapad je odbio glavne ruske zahtjeve, ali je predložio pregovore o kontroli naoružanja i drugim pitanjima. SAD i Europa zaprijetili su sankcijama Moskvi ako napadne Ukrajinu.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a