Obavijesti

News

Komentari 0

Ukrajinci: Nismo mogli ostaviti ljubimce, umorni su i uplašeni

Ukrajinci: Nismo mogli ostaviti ljubimce, umorni su i uplašeni

U skloništu za životinje u predgrađu obližnjeg grada Przemysla, Joanna Puchalsa-Tracz primila je 38 pasa i 32 mačke iz Ukrajine u samo jednom danu. Iz Kijeva ih je u nekoliko automobila dovezla Bijela šapa

Jorkširski terijeri Lea i Keks su među izbjeglicama koji iz ratom zahvaćene Ukrajine pristižu u Poljsku i nakon prelaska granice s vidnim olakšanjem skakuću oko nogu svoje vlasnice.

POGLEDAJTE VIDEO: Razveseljava djecu iz Ukrajine

Pokretanje videa ...

Dio su veće skupine pasa, mačaka i papiga koji s vlasnicima bježe pred ratom.

- Kod kuće su uglavnom na jastuku. Maleni su i njihova tijela i zdravlje zaista nisu prikladni za ovo putovanje - rekla je njihova vlasnica Ana Zacepa.

- No oni su poput djece i jednostavno ih ne možeš ostaviti - kazala je Zacepa dok je Keks znatiželjno njuškao naokolo, a Lea ga oprezno slijedila.

- Zasigurno su se ludo bojali jer ne razumiju što se događa i zašto se to događa nama - rekla je Zacepa, jedna od milijuna izbjeglica koji su napustili Ukrajinu.

Na graničnom prijelazu Medyka, Zacepa je rekla da se ona, Lea i Keks namjeravaju malo odmoriti u Poljskoj prije nego što razmisli o svojoj budućnosti.

Ukraine conflict - animal rescue

Tatjana Timčuk, koja živi blizu Kijeva, stigla je u Poljsku sa svojom majkom i mlađim bratom, ali i s kornjačom Glavatom i mačkom Simonom.

- Nismo ih mogli napustiti pa smo ih ponijeli sa sobom. Imali smo i pse, no oni su ostali kod kuće s djedom - kazala je Timčuk.

- Živjeli smo 10 kilometara od Kijeva, ondje su bili slobodni u sretnoj kući - dodala je.

Siva mačka Mara oprezno promatra svijet izvan plavo-bijelog transportera. Iz Kijeva je došla s Lianom Getman i njezine dvije kćeri.

- Bila je stvarno uplašena i pretpostavljam da sada razumije da se odvija katastrofa i podupire nas koliko može - rekla je Getman.

- Zavijala je dok su nas evakuirali iz Kijeva, zavijala je polovicu našeg puta, no onda je shvatila da je dobro, da je s nama i sad je mirna - dodala je.

Ukraine conflict - animal rescue

Umorni i uplašeni

Mnoge žene koje kod Medyke prelaze granicu iz Ukrajine u Poljsku povrh velikih putnih torbi nose i životinje, no postoje i mnogo učinkovitiji načini da se mačke i psi dovedu na sigurno mjesto.

U skloništu za životinje u predgrađu obližnjeg grada Przemysla, Joanna Puchalsa-Tracz primila je 38 pasa i 32 mačke iz Ukrajine u samo jednom danu. Iz Kijeva ih je u nekoliko automobila dovezla njemačka organizacija Bijela šapa.

- Umorni su i uplašeni i još uvijek ne žele jesti, moraju se odmoriti i malo razgledati i možda će se ovdje oporaviti - rekla je Puchalsa-Tracz nadvikujući se s lavežom i mijaukom životinjskih izbjeglica.

Melanie Vogelei iz Bijele šape ne spašava samo životinje iz ukrajinskih skloništa, nego i ukrajinske volontere.

- Iskoristili su priliku za bijeg i sa sobom uzeli sve životinje. Imamo malo utočište u Njemačkoj i sve naše ukrajinske i njihove životinje ćemo odvesti onamo - rekla je Vogelei.

Sklonište u Przemyslu uskoro će povećati svoje kapacitete, rekla je Puchalska-Tracz i dodala da je uspostavila punkt u blizini velikog izbjegličkog centra u središtu grada, koji 24 sata dnevno pruža pomoć životinjama.

- Mnogi vlasnici putuju sa svojim psima i mačkama i nemaju ništa za njih. U velikoj žurbi napuštaju domove. Pa nakon posla ovdje, idem do centra kako bi tim životinjama odnijela nešto hrane - rekla je.