Obavijesti

News

Komentari 2

Ukrajinska vojska: Sukobi oko Bahmuta se nastavljaju

Ukrajinska vojska: Sukobi oko Bahmuta se nastavljaju

Ukrajinsko glavno vojno zapovjedništvo je u svom dnevnom izvješću reklo da su ruske snage izvršile dvije neuspješne operacije oko Bahmuta i da su zračnim napadima i topništvom gađale obližnja sela

Sukobi oko razrušenog grada Bahmuta na istoku Ukrajine se nastavljaju, a Moskva i dalje trpi "značajne gubitke" unatoč relativnom slabljenju vojnih djelovanja u proteklih nekoliko dana, rekle su ukrajinske oružane snage u nedjelju.

Rusija je prošli mjesec objavila da je zauzela Bahmut nakon najduže i najkrvavije bitke u ratu, no Ukrajina tvrdi da njene snage i dalje tamo drže manje uporište i poriče da Moskva u potpunosti upravlja gradom.

Ukrajinsko glavno vojno zapovjedništvo je u svom dnevnom izvješću reklo da su ruske snage izvršile dvije neuspješne operacije oko Bahmuta i da su zračnim napadima i topništvom gađale obližnja sela.

Zelenski: Ukrajina spremna pokrenuti protuofenzivu
Zelenski: Ukrajina spremna pokrenuti protuofenzivu

Otprilike 23 borbe izbile su tijekom protekla 24 sata u Donjeckoj oblasti, gdje se nalazi Bahmut, te u obližnjoj Luganskoj oblasti, stoji u izvješću. Rusija tvrdi da je anektirala obje pokrajine, uz tri druge, uključujući i poluotok Krim.

"Neprijatelj i dalje trpi značajne gubitke u smjeru Bahmuta. Obrambene snage se nastavljaju boriti. Pobijedit ćemo", rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirskij na komunikacijskoj platformi Telegram u subotu nakon što je posjetio vojnike na terenu.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvješća s bojišnice.

Promatračnice

Bahmut, nekad dom za 70.000 ljudi, nema nikakvu stratešku vrijednost, prema vojnim analitičarima, no Moskva je rekla da bi njegovo osvajanje moglo pomoći njenim snagama da dublje prodru u ukrajinski teritorij.

Ukrajinska zamjenica ministra obrane Hanna Maljar je rekla da ukrajinski vojnici i dalje upravljaju jugozapadnom okolicom Bahmuta.

Šef ruske plaćeničke skupine Wagner, koja je ključna u napadu Moskve na Bahmut, u nedjelju je odgovorio na komentar zamjenice ministra rekavši da su ukrajinski vojnici možda tamo uspostavili promatračnicu.

IAEA: Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja je 3 mjeseca bez rezervnog napajanja
IAEA: Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja je 3 mjeseca bez rezervnog napajanja

"Ako je to slučaj, onda čekajte na iduće korake", rekao je Evgenij Prigožin na Telegramu.

Prigožin je ranije ovog tjedna rekao da je 99 posto njegovih boraca napustilo Bahmut i predalo ga ruskoj vojsci.

Britanska vojnoobavještajna služba je u subotu objavila da Rusija nastavlja raspoređivati regularne vojnike u bahmutskom sektoru, odnosno zamjenjivati borce Wagnera.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u intervjuu objavljenom u subotu poručio da su njegove snage spremne započeti dugo čekanu protuofenzivu radi ponovnog zauzimanja teritorija koji je okupirala Rusija.

Kijev se nada da će protuofenziva promijeniti tijek rata koji traje otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu prije 15 mjeseci.

Guverner: U ukrajinskom napadu na Belgorod poginulo dvoje i još dvoje je ozlijeđeno
Guverner: U ukrajinskom napadu na Belgorod poginulo dvoje i još dvoje je ozlijeđeno