Obavijesti

News

Komentari 37

Ukrajinski ministar obrane je "isprobao" hrvatsko oružje

Ukrajinski ministar obrane je "isprobao" hrvatsko oružje
7

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Krstičević je ukrajinskog kolegu upoznao s teškoćama 12 hrvatskih zrakoplova koji su u srpnju 2015. došli s remonta u Ukrajini i samo su tri u funkciji

VIDEO

Ministar obrane Ukrajine Stepan Poltorak rekao je u utorak u Zagrebu nakon sastanka s hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem, s kojim je razgovarao o obrambenoj suradnji, da je pristaša poštivanja svih ugovornih obveza i po povratku u domovinu razgovarat će o nezadovoljavajućem remontu hrvatskih MiG-ova.

Dvojica ministara obratila su se novinarima nakon sastanka o suradnji obrambenih industrija na kojem je tema bio i problem MiG-ova.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Krstičević je ukrajinskog kolegu upoznao s teškoćama 12 hrvatskih zrakoplova koji su u srpnju 2015. došli s remonta u Ukrajini i samo su tri u funkciji, zbog čega je u Hrvatskoj pokrenut sudski proces protiv odgovornih.

„Pristaša sam obveza izvršavanja svih ugovornih obveza“, rekao je ministar Poltorak u izjavi novinarima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sporazum iz 2014. koji je bio potpisan između hrvatske tvrtke i Ukrajine “nije potpuno izvršen“, i to na "štetu hrvatske strane", rekao je Poltorak.

Ministarstvo obrane nije bilo uključeno u taj ugovor remonta, rekao je Poltorak i najavio da će „pozorno proučiti“ to pitanje po povratku u Ukrajinu i razgovarati s predstavnicima tvrtke.

Poltorak je rekao da će o MiG-ovima izvijestiti na najvišoj razini.

Ukrajina ima velika iskustva u modernizaciji i obavila je desetke modernizacija čime su poboljšane tehničke karakteristike borbenih zrakoplova, rekao je. 

Hrvatski mediji su tvrdili da su na MiG-ovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine "prekucani" serijski brojevi jer ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova ni brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji.

Na novinarsko pitanje o kupnji novih borbenih zrakoplova, Krstičević je podsjetio da je Hrvatska jesenas dobila četiri ponude za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova od Sjedinjenih Država, Izraela, Grčke i Švedske i da će o tome donijeti odluku.

"Čekali smo 15 godina" i zato "idemo odgovorno" jer "odluka treba biti priuštiva i odgovorna", rekao je ministar podsjetivši da je izrađena studija o potrebi kupnje 12 zrakoplova nakon čega je stručna skupina dala preporuku.

SAD nudi nove zrakoplove F16, Izrael polovne F16C, Grčka polovne F16C, a Švedska nove Gripene.

Rok nabave zrakoplova je 2020. godina, kad Hrvatska prvi put predsjeda Europskom unijom i kada će se slaviti 25. godišnjica Oluje.

Hrvatska obrambena industrija svjetski poznata

Cilj sastanka u utorak u zgradi MORH-a bilo je unapređenje obrambene suradnje, rekao je ministar Krstičević i kazao da su ustanovili dosta područja u kojima dvije zemlje mogu surađivati.

"Hrvatska obrambena industrija je svjetski poznata i priznata. Hrvatski vojnik potpuno je opremljen hrvatskom opremom i naoružanjem", rekao je ministar Krstičević.

Izvijestio je da je tijekom sastanka potpisan ugovor između ministarstva obrane Ukrajine i hrvatske tvrtke Galeb koja proizvodi odjeću za vojsku, no da taj ugovor tek treba biti definiran.

Prezentacija je već priređena ukrajinskom izaslanstvu, rekao je ministar, a nakon izjava gosti su imali prilike upoznati predstavnike nekoliko hrvatskih tvrtki kao što su HS-Produkt, Šestan-Busch, DOK-ING, Kroko, Hemco, Čateks i druge.

Ukrajinski ministar obrane pokazao je interes za suradnju s tvrtkama Galeb, HS-Produkt i Šestan-Busch.

Krstičević o primanju u Kuću slavnih Ratne škole kopnene vojske SAD-a

Ministar Krstičević odgovorio je na pitanje o primanju u Kuću slavnih Ratne škole Kopnene vojske SAD-a.

"To je čast i priznanje i meni i pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci", rekao je Krstičević, prvi Hrvat primljen u tu instituciju koju je pohađao prije dvadesetak godina.

U izjavi novinarima ministar Poltorak izrazio je zadovoljstvo što je posjetio Hrvatsku baš u vrijeme kada slavi godišnjicu priznanja neovisnosti, te godišnjicu mirne reintegracije istočne Slavonije.

Hrvatska i Ukrajina imaju sličnosti jer su obje bile žrtve agresije, rekao je Poltorak koji smatra hrvatska iskustva dragocjenima.  

Premijer Plenković je u studenome za posjeta Kijevu rekao da bi Hrvatska mogla prenijeti Ukrajini vlastita iskustva mirne reintegracije istočne Slavonije 90-ih koja bi bila primjenjiva na istočnu Ukrajinu gdje vladine snage ratuju s proruskim pobunjenicima.

Rusija je oštro reagirala na takvu izjavu i pozvala Zagreb da se aktivnije zauzme za rješavanje kroničnih unutarnjih problema u vezi s pravima Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Plenković je izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije, da je njihov teritorijalni integritet narušen silom te da hrvatska iskustva iz reintegracije istočne Slavonije devedesetih godina mogu biti korisna Ukrajini.

U sukobima na istoku Ukrajine poginulo je od izbijanja proruske pobune u pokrajinama Doneck i Luhansk u proljeće 2014. više od 10.000 ljudi. 

Sporazumima iz Minska potpisnice su se obvezale na prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja i stvaranje tampon zone te na oslobađanje svih zarobljenika i talaca.

Susret s premijerom

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u utorak u Banskim dvorima s ministrom obrane Ukrajine, generalom zbora Stepanom Poltorakom. Uz predsjednika Vlade sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske  general pukovnik Drago Matanović. 

Razgovaralo se o političkim i gospodarskim odnosima. Poltorak je izvijestio o razgovorima s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem o sigurnosnoj suradnji. Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da su odnosi između dvije zemlje prijateljski te naglasio da postoji mogućnost za snažniju suradnju. 

Republika Hrvatska u okviru Radne skupine za suradnju Hrvatske i Ukrajine, na čelu s državnom tajnicom Zdravkom Bušić, radi na prenošenju iskustava koja ima iz procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, čiju je 20. obljetnicu obilježila jučer, kao i prenošenju znanja u procesu približavanja Europskoj uniji. 

Razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosim Europske unije i Ukrajine.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke