Obavijesti

News

Komentari 11

Ulaganje u znanje: Za buduće poljoprivrednike 13 milijuna kn

Ulaganje u znanje: Za buduće poljoprivrednike 13 milijuna kn
1

Ministar Tolušić pokrenuo je projekt financijske potpore strukovnim srednjim školama kako bi mogle nabaviti nedostajuću opremu radi još kvalitetnije edukacije mladih naraštaja

VIDEO

Srednje škole, koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine, njih 38, ove su godine dobile neočekivan božićni dar – nepovratne potpore kojima će realizirati vrijedna ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume u kojima učenici stječu nova znanja.

Ukupno je riječ o 13 milijuna kuna. Za ovaj neočekivani dar, pobrinulo se Ministarstvo poljoprivrede. Ministar Tomislav Tolušić pokrenuo je inicijativu, projekt financijske potpore strukovnim srednjim školama kako bi mogle nabaviti nedostajuću opremu radi još kvalitetnije edukacije mladih naraštaja.

Javni poziv srednjim školama za dodjelu bespovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi objavljen je 10. studenoga, a već 13. prosinca ministar Tolušić potpisao je ugovore s ravnateljima.

- Nismo očekivali ovoliko dobrih projekata, poljoprivredne škole nadmašile su sva naša očekivanja. Upravo radi velikog interesa i izvrsnih projekata još jednom smo u Ministarstvu kroz rebalans ovogodišnjeg proračuna ‘pročešljali’ sve stavke i pronašli još kuna. Kada su se školarci sa svojim mentorima toliko potrudili odlučili smo i mi odgovoriti na isti način, iznos potpore povećali smo s pet milijuna kuna na 13 milijuna. Ulaganje u obrazovanje, pogotovo u obrazovanje budućih poljoprivrednika – ulaganje je u održivu budućnost Hrvatske - naglasio je prigodom potpisivanja ugovora ministar Tolušić. Čestitao je svim profesorima i ravnateljima škola koji su sudjelovali u pisanju projekata te koji su svoj život i rad posvetili mladim generacijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nove tehnologije, praktičan rad i najnovija znanstvena istraživanja kao i ljudi koji će sva ta znanja koristiti u praksi dobar su temelj budućnosti naše poljoprivredne proizvodnje - kazao je ministar uz najavu kako Ministarstvo namjerava nastaviti s provedbom ovog modela i u idućim godinama. Cilj je opremiti i modernizirati školske praktikume i gospodarstva što bolje radi kvalitetnije edukacije budućih naraštaja koji izaberu obrazovanje u poljoprivredno-prehrambenoj i veterinarskoj struci.

Ovogodišnji projekti obuhvaćaju ulaganja u opremanje prostora i objekata za uzgoj bilja, sjemenja i sadnog materijala te gljiva s pripadajućom opremom. Bit će i ulaganja u opremu za berbu, sortiranje i pakiranje poljoprivrednih proizvoda, u kupnju nove poljoprivredne mehanizacije i opreme za preradu, ali i gospodarskih vozila. Dio projekata vezan je uz ulaganja u objekte za skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, klasiranje i pakiranje proizvoda iz poljoprivredne proizvodnje škole ili školske zadruge. Potpore su u rasponu od 50.000 kuna do milijun kuna, a uvjet za najveću potporu je da su dvije škole partneri na provedbi projekta. Sve ove projekte Ministarstvo poljoprivrede financirat će u 100 % iznosu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor