Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
134 komentara

Ulovili su ribu koja paralizira i ubija: Otrov je jači i od cijanida

Opasna vrsta: Riba napuhača ima meso koje sadrži otrov za koji kažu da je 1250 puta jači od cijanida. Izaziva paralizu živčanog sustava, gušenje, ali i smrt

Duško Jaramaz/Pixell
Foto: Duško Jaramaz/Pixell
134 komentara

Bili smo na plaži u Grebaštici. Na obali smo spazili čudnu ribu. Još je bila živa. Kreštala je kao vrana, priča nam Igor Mikac (39) iz Virovitice. On i supruga Tatjana na plaži su prije nekoliko dana pronašli duguljastu ribu koju je bacio ribar.

Iznenađeni ribom koju su našli u Grebaštici kraj Šibenika, fotografirali su je, spremili u zamrzivač i počeli se raspitivati o kakvoj se vrsti radi. 

Odgovor je ubrzo stigao od dr. Branka Dragičevića sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Srebrnopruga napuhača ima otrov čak 1250 puta jači od cijanida

- Radi se o srebrnoprugoj napuhači. Ona je indijsko-pacifička vrsta koja je u Sredozemno more počela dolaziti iz Crvenog mora kad je 1869. godine prokopan Sueski kanal - kaže nam Dragičević.

Sreća da je supružnici nisu pojeli jer otrov ove ribe, tetradotoksin, može paralizirati živčani sustav i izazvati gušenje i smrt. Kažu da je taj otrov čak 1250 puta jači od cijanida i jedan gram može ubiti 30 ljudi. Napuhaču su prvi put u Hrvatskoj ulovili 2012. kod Dubrovnika, a prošle godine ponovno se zaplela u mrežu kod Tribunja. 

Strastveni sam ribolovacRonio sam po uvalama od Makarske do Mošćeničke Drage, ali nikad ništa ovakvo nisam vidio, kaže Igor

Ovaj posljednji primjerak kojeg su našli Virovitičani težak je 1650 grama i ujedno je najveći ulovljeni kod nas. Iako otrovna, ova riba je u nekim zemljama delikatesa. Od nje u Japanu i nekim drugim zemljama posebno obučeni kuhari uz veliki oprez pripremaju fugu, vrlo cijenjen specijalitet. Međutim, nestručnom pripremom meso ove ribe može biti pogubno. U Egiptu i Libanonu zabilježeno je čak 13 smrtnih slučajeva.

- Strastveni sam ribolovacRonio sam po uvalama od Makarske do Mošćeničke Drage, ali nikad ništa ovakvo nisam vidio - rekao je Igor.

'Najvažnije je upozoriti ljude na njenu otrovnost'

- Radi se o vrlo invazivnoj vrsti koja može imati utjecaja na jadranski ekosustav i zato nam je važna svaka dojava o njezinu kretanju. Za sada je, međutim, najvažnije upozoriti ljude na njenu otrovnost - kaže nam dr. Dragičević.

Dodaje kako su se sa supružnicima dogovorili da će nakratko preuzeti ribu kako bi je proučili na institutu. Napuhaču će im kasnije vratiti, a par iz Virovitice odlučio je kako će ovu otrovnu vrstu ribe preparirati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message