Obavijesti

News

Komentari 134

Ulovili su ribu koja paralizira i ubija: Otrov je jači i od cijanida

Ulovili su ribu koja paralizira i ubija: Otrov je jači i od cijanida
11

Opasna vrsta: Riba napuhača ima meso koje sadrži otrov za koji kažu da je 1250 puta jači od cijanida. Izaziva paralizu živčanog sustava, gušenje, ali i smrt

VIDEO

Bili smo na plaži u Grebaštici. Na obali smo spazili čudnu ribu. Još je bila živa. Kreštala je kao vrana, priča nam Igor Mikac (39) iz Virovitice. On i supruga Tatjana na plaži su prije nekoliko dana pronašli duguljastu ribu koju je bacio ribar.

Iznenađeni ribom koju su našli u Grebaštici kraj Šibenika, fotografirali su je, spremili u zamrzivač i počeli se raspitivati o kakvoj se vrsti radi. 

Odgovor je ubrzo stigao od dr. Branka Dragičevića sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Srebrnopruga napuhača ima otrov čak 1250 puta jači od cijanida

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Radi se o srebrnoprugoj napuhači. Ona je indijsko-pacifička vrsta koja je u Sredozemno more počela dolaziti iz Crvenog mora kad je 1869. godine prokopan Sueski kanal - kaže nam Dragičević.

Sreća da je supružnici nisu pojeli jer otrov ove ribe, tetradotoksin, može paralizirati živčani sustav i izazvati gušenje i smrt. Kažu da je taj otrov čak 1250 puta jači od cijanida i jedan gram može ubiti 30 ljudi. Napuhaču su prvi put u Hrvatskoj ulovili 2012. kod Dubrovnika, a prošle godine ponovno se zaplela u mrežu kod Tribunja. 

Strastveni sam ribolovacRonio sam po uvalama od Makarske do Mošćeničke Drage, ali nikad ništa ovakvo nisam vidio, kaže Igor

Ovaj posljednji primjerak kojeg su našli Virovitičani težak je 1650 grama i ujedno je najveći ulovljeni kod nas. Iako otrovna, ova riba je u nekim zemljama delikatesa. Od nje u Japanu i nekim drugim zemljama posebno obučeni kuhari uz veliki oprez pripremaju fugu, vrlo cijenjen specijalitet. Međutim, nestručnom pripremom meso ove ribe može biti pogubno. U Egiptu i Libanonu zabilježeno je čak 13 smrtnih slučajeva.

- Strastveni sam ribolovacRonio sam po uvalama od Makarske do Mošćeničke Drage, ali nikad ništa ovakvo nisam vidio - rekao je Igor.

'Najvažnije je upozoriti ljude na njenu otrovnost'

- Radi se o vrlo invazivnoj vrsti koja može imati utjecaja na jadranski ekosustav i zato nam je važna svaka dojava o njezinu kretanju. Za sada je, međutim, najvažnije upozoriti ljude na njenu otrovnost - kaže nam dr. Dragičević.

Dodaje kako su se sa supružnicima dogovorili da će nakratko preuzeti ribu kako bi je proučili na institutu. Napuhaču će im kasnije vratiti, a par iz Virovitice odlučio je kako će ovu otrovnu vrstu ribe preparirati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...