Obavijesti

News

Komentari 32

'Ministre, umjesto u Koreju dođite kod nas vidjeti robote'

'Ministre, umjesto u Koreju dođite kod nas vidjeti robote'
9

Osvojili su zlatnu medalju na festivalu inovacija u Južnoj Koreji, ali nisu imali novca da odu po svoju nagradu. Ministarstvo obrazovanja im uopće nije pomoglo

VIDEO

Svakog dana od ponedjeljka 3. studenog u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

U robotičko informatičkom kabinetu na prvom katu Osnovne škole u Popovači stvara se i stasa naraštaj hrvatskih informatičkih genijalaca. Ali ministar obrazovanja Vedran Mornar to izgleda ne zna. Jer da zna, onda bi otišao u Popovaču, a ne u Južnu Koreju. 

Ministar otišao u Koreju, a mogao je u 50 km udaljenu Popovaču

Mornar je na daleki put otišao kako bi Hrvatska mogla koristiti korejsku dobru praksu u primjeni visoke tehnologije koja omogućuje kvalitetnije učenje i bolji uspjeh, doznajemo u ministarstvu. Sve to mogao je naći i u 50 kilometara udaljenoj Popovači.

Čekaju ministra da dođe

- Mogao je ministar doći kod nas. Radimo u dvije kategorije, informatika i robotika, a članovi našeg kluba osvojili su niz priznanja s kojima se s pravom ponose - kaže Vlado Lendvaj, voditelj Kluba. On vodi informatički dio, a Robert Sedak robotički dio. Obojica su ponosni na trud i sposobnosti svojih učenika koji rješavaju i najteže zadatke iz programiranja i robotike. Među njima su i trojica dječaka iz sela Rajić koje je pedesetak kilometara udaljeno od Popovače i kojima nije teško prelaziti taj put kako bi stjecali nova znanja.

Jedan od mladih genijalaca je 13-godišnji Filip Beleta, učenik 7. razreda. Iza sebe ima brojna natjecanja u robotici. U Njemačkoj je osvojio zlato, koje nakon toga dobio i na natjecanju u Zagrebu. Sad se priprema za izložbu INOVA na kojoj će predstaviti svojeg robota.

Natječe se u robotici za starije od sebe

Filip inače od prvog razreda osnovne škole ima sve petice. Prosjek mu je 5,0, a u robotici se natječe u kategoriji za starije uzraste od njegova.

- Na ROBOKUPU u Njemačkoj osvojio sam zlatnu medalju, a sebe u budućnosti vidim u vrhunskoj tehnologiji. Roditelji me podupiru u svemu - kaže Filip.

Popovački genijalci su se nadmetali i na Festivalu svjetskih inovacija u Južnoj Koreji gdje su dobili zlatno odličje i plaketu. Ponosni su na to priznanje, ali ne mogu otići po njega jer nemaju novca.

Korejske stipendije

Kad smo im rekli da je ministar obrazovanja u Koreji i da im on možda može donijeti nagradu, samo su se nasmijali. Kad smo se u ministarstvu raspitivali o ministrovu putu, rekli su nam kako je Južna Koreja spremna osigurati hrvatskim studentima određeni broj stipendija kako bi svladali nove tehnologije. Učenici iz Popovače svojim radom i zalaganjem su ih zaslužili. Bilo bi lijepo da ih Vedran Mornar nakon Južne Koreje posjeti i omogući im posjet dalekoj zemlji visokog tehnološkog napretka.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca