Obavijesti

News

Komentari 1

Umjetnik pečata: Žigosao sam Zdravka Marića i Pavu Barišića

Umjetnik pečata: Žigosao sam Zdravka Marića i Pavu Barišića
5

Portreti su na prvi pogled posve obični, no iz neposredne blizine vidi se tehnika izrade. Ona tjera na smijeh. Ministra Pavu Barišića izradio je žigom sa znakom “copy/paste”

VIDEO

Osječanin Željko Ašperger (33), profesor crtanja i slikanja u tamošnjoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, postao je poznat na društvenim mrežama nakon što je, iskoristivši talent za umjetnost, ironično, a slikovito prikazao neke političare.

Tehnikom slikanja žigom nacrtao je portrete ministra Pave Barišića te ministra Zdravka Marića. Portreti su na prvi pogled posve obični, no iz neposredne blizine vidi se tehnika izrade. Ona tjera na smijeh. Ministra Pavu Barišića izradio je žigom sa znakom “copy/paste”, a ministra Zdravka Marića žigom koji je logotip Agrokora.

- Tehnika slikanja pečatom nije moja ideja. Ona već postoji. Ja sam samo, eto, plagirajući tuđu ideju, napravio ministra obrazovanja od oznaka za plagijat, a kasnije i Marića Agrokorovim pečatom. Pečate sam dao posebno izraditi i u ovom slučaju oni su sredstvo rada, kao inače kist ili olovka - kaže profesor Ašperger, kojem su ovo prvi radovi sa žigovima.

- Tehnika nije tako komplicirana. Jedino ti se ruka malo ukoči. Svaki sam radio oko dva i pol sata - dodaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No upravo zato što je tako jednostavna, a višeznačna, tehnika izrade i sami portreti osvojili su sve koji su ih vidjeli. Ideju je dobio zbog, kako je rekao, lošeg stanja u hrvatskom društvu.

- S obzirom na političku situaciju, kao likovni stvaralac imao sam potrebu pokazati kako mi obični ljudi gledamo na to. To je neki moj način prosvjeda protiv nepotizma, koji nam je svakodnevica. Barišićev portret izradio sam za školsku profesorsku izložbu namijenjenu učenicima te kao podršku kolegama koji se protiv nepotizma bore - objašnjava profesor, koji se nije nadao uspjehu na društvenim mrežama. Dodaje da već ima nekoliko ponuda da slike izloži u raznim prostorima u Hrvatskoj.

- Ova dva portreta neće ostati usamljeni, biti će ih još, ovisno o tome tko nam bude kakvu maglu prodavao - zaključuje Željko Ašperger, kojem su i učenici rekli kako su mu radovi “baš fora”.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina