Obavijesti

News

Komentari 25

Umrla Kata Šoljić, majka četiri sina poginula u ratu

Umrla Kata Šoljić, majka četiri sina poginula u ratu
6

Vukovarska majka hrabrost, Kata Šoljić (86) u Domovinskom je ratu izgubila četvoricu sinova. Živjela je u Domu umirovljenika u Zagrebu

VIDEO

Vukovarska majka hrabrosti, Kata Šoljić (86) preminula je u utorak u 8.08 sati u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh. Na internetskoj stranici Vlada je u utorak objavila brzojav sućuti obitelji potpisan od potpredsjednice Jadranke Kosor.
- S velikim žaljenjem primila sam vijest o smrti gospođe Kate Šoljić. Trajno će nam nedostajati njezina hrabrost, požrtvovnost i upornost kojom je živjela do posljednjeg trenutka. Posebna zahvala ostat će za njezinu nesebičnu ljubav prema Domovini i najveću žrtvu koju majka može dati, živote četiri sina za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Uvijek će ostati simbol patnje i hrabrosti, svega ponosnog u Domovinskom ratu. Molim vas da primite izraze moje iskrene i duboke sućuti - stoji u brzojavu.
Kata Šoljić u Domovinskom ratu izgubila četvoricu sinova. Starica je živjela Ustanovi za zdravstvenu njegu Ćorluka u Zagrebu više od tri godine, a o njoj su brinule dvije kćeri, Ana i Marija. Pozne godine donijele su joj probleme sa kukom i bubrezima. Prikovana uz invalidska kolica, tri puta tjedno išla je na dijalizu. Hrabra majka često je govorila kako je Vukovar voljela svim srcem. Za njegovu obranu živote su dali njezini sinovi Mijo, Mato, Ivo i Niko. Njihove posmrtne ostatke tražila je 12 godina. Posljednje tijelo, najstarijeg sina Nike, pronađeno je 2003. godine u neoznačenoj masovnoj grobnici na groblju u Srijemskoj Mitrovici. Njegova smrt bila je strašna, a Kata nije mogla zadržati suze gledajući fotografije posmrtnih ostataka. Sin Mijo izvađen je iz bunara bez glave, Matu su ubili pokraj vukovarske vojarne, dok je Ivo, zapovjednik Mitnice upao u zasjedu i odlučio skočiti u Dunav. Iz rijeke su ga izvukli nakon četiri godine.
- Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi - Katine su riječi koje će ostati upamćene. Niku je pokopala pored braće u Vukovaru, a u petak u 14 sati i njezino tijelo će pokopati, također u Vukovaru.
- Čim sam došla u ovaj Dom željela sam upoznati Katu. Ubrzo smo postale dobre prijateljice. Svakodnevno smo se sastajale u zimskom vrtu i uživale razgovarajući. Od nje sam naučila da je život dragocjen i da ga treba do kraja iskoristiti. Iako je u životu proživjela pravi pakao, nikada nije posustala. Bila je jaka i uvijek je išla dalje. Sjećanje na nju davat će mi snagu do kraja života, rekla je Ljubica Fišter (81) koja je s Katom živjela u Domu za nemoćne u zagrebačkom Orešju. Kata je rođena 1922. godine u Donjem Vukšiću kraj Brčkog u siromašnoj obitelji. Sa 13. godina je izgubila oca, a majku nekoliko godina kasnije. Drugi svjetski rat odnio joj je i četvero braće.
Prigodom Dana državnosti 1995. godine prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Katu Šoljić redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota. Također, 2004. je od Udruge branitelja primila nagradu "Junakinja hrvatskog Domovinskog rata."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu