Obavijesti

News

Komentari 184

Umro je ispred Doma zdravlja, dežurni tim bio na intervenciji

Umro je ispred Doma zdravlja, dežurni tim bio na intervenciji
5

Drniš: Gradski vijećnik Ivan Mihaljević Ivanda vidio je Josipa Durana kako pada s klupe ispred zatvorenih vrata Doma zdravlja. Pokušao ga je reanimirati, ali mu je umro na rukama. Dežurni tim u to je vrijeme bio na hitnoj intervenciji

VIDEO

Josip Duran (61) iz sela Gradac iz Petrova Polja preminuo je u srijedu u 6.35 sati ispred zatvorenih vrata Dežurne službe Doma zdravlja u Drnišu. Za to vrijeme Dežurni tim je bio na hitnoj intervenciji u Oklaju 18 kilometara dalje. 

Na klupi ga je vidio gradski vijećnik HDZ-a i dragovoljac Domovinskog rata u specijalnim izviđačkim postrojbama Ivan Mihaljević Ivanda koji je doveo bolesnu majku na pregled. Dok je njegova supruga pomagala majci da izađe, Ivanda je ostao sjediti u autu.

Ispričao je za Jutarnji list kako je vidio muškarca kako se ruši, a na njega je pala klupa. Izašao je iz auta i dizao ga. Čak je i uspio, ali se muškarac opet srušio na njega i počeo padati. Spustio ga je na pod i počeo reanimirati. Ipak, za samo minutu dvije poplavio je. Popipao mu je puls i shvatio da je preminuo. 

Supruga je za to vrijeme već nazvala 194. Dežurna služba u tom je trenutku bila 18 km dalje. Ivanda je ušao u Dom zdravlja nadajući se da će pronaći nekoga od liječnika, ali radno vrijeme počinje u 7 sati. Dežurni tim došao je pod rotacijom za desetak minuta. Unijeli su tijelo u zgradu, ali nije bilo pomoći.

Supruga je ostala uz tijelo, a Ivanda je otišao prijaviti slučaj policiji. 

Preminuli je brat nekadašnjeg drniškog gvardijana fra. Mate Durana koji sada na istoj funkciji službuje u Kninu. Ubrzo je stigla policija i pogrebno poduzeće. 

Inače, osoblje Dežurne službe DNZ-a Drniš više puta su upozoravali kako će se dogoditi tragedija zbog zagušenosti intervencijama na velikom prostoru. Dežurni tim, u kojem su liječnik, sestra i vozač, nema ni ravnopravni status kao Hitna pomoć.

"Ovakav je sustav neodrživ"

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara je medijima u srijedu poslao priopćenje nakon što je muškarac umro ispred zatvorenih vrata Dežurne službe Doma zdravlja u Drnišu. Kažu kako je "ovakav sustav neodrživ". Priopćenje donosimo u cijelosti:

"Budući da već više godina upozoravamo na probleme u hitnoj medicinskoj pomoći, koji se samo gomilaju od njezinog restrukturiranja i izdvajanja u zasebne ustanove, tragično je što se javnost mora senzibilizirati tek nakon što se dogode pojedini smrtni slučajevi.

Situacije koje se u posljednje vrijeme sve učestalije događaju u hitnoj medicini jasno pokazuju da je ovakav sustav neodrživ i da se s nedostatkom radnika, bez obzira na bilo kakvu organizaciju rada, niti jedna služba ne može organizirati da dobro funkcionira.

Zbog svega navedenoga, opetovano ukazujemo na težinu problema u hitnoj medicinskoj pomoći,a o čemu nam svjedoče brojni pozivi i dopisi naših članova s terena, koji se već neko vrijeme pribojavaju upravo ovakvih situacija koje su se počele ostvarivati.

U vezi nedostatka više od 12.000 medicinskih sestara i tehničara ponovno ćemo se obratiti Ministarstvu zdravlja i tražiti hitno ukidanje zabrane njihova zapošljavanja, a sve iz straha da će se ovakve situacije u budućnosti ponoviti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa