Obavijesti

News

Umro Mohammad Barkindo, bio je glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte

Umro Mohammad Barkindo, bio je glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte

Veteran naftne industrije trebao je krajem mjeseca odstupiti sa čelne dužnosti u OPEC-u nakon šestogodišnjeg mandata, primjećuje Reuters

VIDEO

Glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Mohammad Barkindo preminuo je utorak u dobi od 63 godine, objavio je u srijedu čelnik nigerijske državne naftne korporacije NNPC.

Veteran naftne industrije trebao je krajem mjeseca odstupiti sa čelne dužnosti u OPEC-u nakon šestogodišnjeg mandata, primjećuje Reuters.

"Izgubili smo našeg cijenjenog dr. Muhammada Sanusija Barkinda", napisao je na Twitteru izvršni direktor nigerijske kompanije Mele Kyari, dodajući da je Barkindo umro u utorak navečer.

Preminuo Leonardo Baksa Čeči, autor brojnih domaćih pjesama
Preminuo Leonardo Baksa Čeči, autor brojnih domaćih pjesama

Njegova smrt "veliki je gubitak za njegovu obitelj, NNPC, našu zemlju Nigeriju, OPEC i globalnu energetsku zajednicu", napisao je Kyari.

Dodao je da je Barkindo preminuo nekoliko sati nakon sastanka s nigerijskim predsjednikom Muhammadom Buharijem i govora na energetskom samitu u Abuji.

Njegov mandat na čelu OPEC-a obilježili su globalni šokovi u naftnoj i plinskoj industriji, primjećuje Reuters.

U govoru u Abuji Barkindo je kazao kako su naftna i plinska industrija "na udaru" i još uvijek se oporavljaju od golemih investicijskih gubitaka tijekom posljednjih godina.

"U vrlo kratkom vremenskom razdoblju industriju su pogodila dva velika ciklusa - ozbiljna kriza tržišta u 2015. i 2016. godini i pandemija covida-19 s još dalekosežnijim posljedicama", rekao je Barkindo.

Karijeru u naftnoj industriji započeo je u Nigeriji početkom 1980-ih. U državnoj naftnoj kompaniji obavljao je razne dužnosti i predstavljao Nigeriju u OPEC-ovu Odboru Ekonomske komisije.

Godine 2006. bio je zamjenik glavnog tajnika OPEC-a, a deset godina kasnije preuzeo je kormilo u naftnom kartelu, koji je vodio kroz turbulentno razdoblje za tržište nafte, obilježeno, između ostalog, pojačanom suradnjom s neovisnim proizvođačima.

"Obnašanje dužnosti glavnog tajnika OPEC-a u dva mandata bila mi je životna čast. U proteklih šest godina svjedočili smo i izazovnim i povijesnim trenucima, koji su uvijek iznova naglašavali važnost suradnje i timskog rada", rekao je Barkindo u govoru u Abuji.

Diamantino Azevedo, ministar nafte članice OPEC-a Angole, izjavio je Reutersu kako je Barkindo uvijek nastojao postići konsenzus za dobrobit organizacije.

Nakon odlaska iz OPEC-a Barkindo se trebao pridružiti američkom institutu, Globalnom energetskom centru Atlantskog vijeća, kao istaknuti suradnik, priopćeno je nedavno iz Vijeća.

"Ova tragedija šok je za OPEC. Izražavamo tugu i duboku zahvalnost za više od 40 godina nesebične službe Mohammada Sanusija Barkinda u OPEC-u. Njegova predanost i vodstvo inspirirat će OPEC još mnogo narednih godina", napisalo je na Twitteru tajništvo naftnog kartela.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)