News

Komentari 3

Umro omanski sultan bin Said koji je vladao skoro 50 godina

Umro omanski sultan bin Said koji je vladao skoro 50 godina

Umro sultan Kabus bin Said koji je Omanom vladao gotovo 50 godina

Omanski sultan Kabus bin Said umro je u petak navečer, objavili su u subotu rano ujutro državni mediji u Omanu te je u zemlji proglašena trodnevna nacionalna žalost.

Sultan bin Said, koji je umro u dobi od 79 godina, uživao je potporu zapadnih zemalja, a Omanom, zemljom u Perzijskom zaljevu, vladao je punih 50 godina, od 1970. kada je državnim udarom bez krvoprolića došao na njeno čelo uz pomoć bivše kolonijalne sile u Omanu Velike Britanije.

Kabus nije imao djece i nije javno predstavio svoga nasljednika. Prema statutu iz 1996. vladajuća obitelj izabrat će njegova nasljednika u roku od tri dana otkako prijestolje ostane prazno. 

Ako se ne slože, vijeće sastavljeno od vojnih i sigurnosnih dužnosnika, čelnici vrhovnog suda i čelnici dviju savjetodavnih skupština postavit će na vlast osobu čije ime je sultan u tajnosti napisao u zapečaćenom pismu.

Kako su objavili omanski državni mediji, proglašena je trodnevna nacionalna žalost za javni i privatni sektor.

Mediji su također objavili priopćenje da je visoko vojno vijeće Omana pozvalo u subotu vladajuću obitelj da se sastane kako bi izabrala novog vladara nakon smrti sultana bin Saida. 

Najčitaniji članci