News

Komentari 2

UN traži oslobađanje uhićenih čelnika Malija, Europa osuđuje pokušaj državnog udara

UN traži oslobađanje uhićenih čelnika Malija, Europa osuđuje pokušaj državnog udara

Pobunjeni vojnici uhitili su u utorak u prijestolnici Malija Bamaku predsjednika i premijera države, rekao je za agenciju France presse jedan od vođa pobune

Glavni tajnik UN-a osudio je u utorak uhićenje predsjednika Malija i najviših vladinih dužnosnika, pozivajući na njihovo hitno oslobađanje, dok je Europska unija osudila pokušaj državnog udara u Maliju.

Pobunjeni vojnici uhitili su u utorak u prijestolnici Malija Bamaku predsjednika i premijera države, rekao je za agenciju France presse jedan od vođa pobune.

Predsjednik Ibrahim Boubacar Keïta i premijer Boubou Cissé "su pod našom kontrolom", rekao je taj vojnik koji je želio ostati neimenovan.

Dodao je da su oni na putu za Kati, vojni kamp u predgrađu Bamaka u kojem je počela pobuna.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je uhićenje predsjednika i "pozvao na hitnu ponovnu uspostavu ustavnog poretka i pravne države u Maliju", rekao je glasnogovornik UN-a u priopćenju.

Šef europske diplomacije Josep Borrell osudio je u utorak pokušaj državnog udara u Maliju, nakon uhićenja predsjednika i premijera.

- EU osuđuje pokušaj državnog udara u Maliju i odbacuje svaku neustavnu promjenu. To ne može ni u kom slučaju biti odgovor na duboku socijalnu i političku krizu koja pogađa Mali već više mjeseci - rekao je Josep Borrell  u priopćenju.

Nešto ranije, bivša kolonijalna sila Francuska osudila je pobunu koja je izbila unutar ključne vojne baze, 15 km od glavnog grada Bamaka.

Predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je o krizi koja je izbila u Maliju s predsjednicima Nigerije, Obale Bjelokosti i Senegala te je dao "punu potporu naporima medijacije zemalja zapadne Afrike".

Šef francuske države "pomno prati situaciju i osuđuje pokušaj pobune koji je u tijeku", dodao je ured francuskog predsjednika.

Keita je osvojio drugi predsjednički mandat na izborima 2018.

U zemlji vlada nezadovoljstvo zbog korupcije, lošeg vođenja ekonomije i pogoršanja sigurnosne situacije.

Još nije jasno koliko je vojnika sudjelovalo u pobuni.

Najčitaniji članci