News

Komentari 5

UN u rezoluciji osuđuje rasizam

Vijeće za ljudska prava UN-a jednoglasno je u petak usvojilo rezoluciju kojom osuđuje sustavni rasizam i policijsko nasilje, nakon povijesne rasprave i povlačenja dijela teksta u kojem se cilja SAD.

Vijeće sa sjedištem u Ženevi, iz kojeg se Washington povukao 2018., usvojilo je konsenzusom rezoluciju koju su iznijele afričke zemlje tijekom hitnog sastanka sazvanog u povodu smrti Georgea Floyda i masovnih prosvjeda protiv rasizma širom svijeta time potaknutih.

Afroamerikanca Floyda ubio je bijeli policajac prilikom privođenja 25. svibnja u Minneapolisu.

U inicijalnoj verziji, rezolucija je pozivala na uspostavu neovisnog međunarodnog istražnog povjerenstva kako bi se rasvijetlilo „sustavni rasizam” u SAD-u. To se obično čini u slučaju velikih kriza kao što je rat u Siriji.

Ali tekst je postupno razvodnjen i više nije usmjeren protiv SAD-a, što su kritizirale nevladine organizacije optužujući Washington da je izvršio pritisak.

Poziva samo visoku povjerenicu za ljudska prava Michelle Bachelet da pripremi izvješće o „sustavnom rasizmu, kršenjima međunarodnog prava kada je riječ o ljudskim pravima i lošem postupanju snaga reda s Afrikancima i osobama afričkog podrijetla”.

UN u rezoluciji osuđuje rasizam