Obavijesti

News

Komentari 9

'Unatoč Trumpovim izjavama, SAD nam ipak ostaje prijatelj'

'Unatoč Trumpovim izjavama, SAD nam ipak ostaje prijatelj'
1

Mogherini je ministrima vanjskih poslova EU-a koji su se sastali u Bruxellesu kazala da će na jednome od predstojećih sastanaka razgovarati o transatlantskim odnosima...

VIDEO

Sjedinjene Države ostaju prijatelj Europe, kazali su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova EU-a, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump Europsku uniju nazvao neprijateljem kada je govorio o trgovinskim poslovima. 

"Jasno nam je tko nam je prijatelj: a to su bez sumnje Sjedinjene Države", izjavila je u ponedjeljak šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini. 

"Izmjene u administraciji ne znače i izmjene kada je riječ o prijateljstvu između zemalja i naroda", dodala je. 

Mogherini je ministrima vanjskih poslova EU-a koji su se sastali u Bruxellesu kazala da će na jednome od predstojećih sastanaka razgovarati o transatlantskim odnosima. 

O tomu bi trebali neformalno razgovarati krajem kolovoza, a idući službeni sastanak predviđen je za 15. listopada. 

Donald Trump tvrdi: Rusko-američki odnosi nikad lošiji
Donald Trump tvrdi: Rusko-američki odnosi nikad lošiji

Nema nikakve drame kada je riječ o Trumpovim izjavama u ponedjeljak, rekla je Mogherini. 

Njemački ministar za europska pitanja Michael Roth pozvao je EU na jedinstvo. 

"Američki predsjednik provocira. Pokušava utjecati na raskol unutar EU-a. Naziva nas neprijateljima, no mi to ne vidimo kao problem", rekao je Roth, podsjetivši na "duboko i blisko partnerstvo" koje veže dvije strane. 

EU ne bi smio biti uznemiren zbog Trumpovih "dijelom vrlo agresivnih, neistinitih i ne osobito konstruktivnih" izjava, kazao je Roth, dodavši da "nam u svemu ovome indignacija neće pomoći".

"Jedino što u ovom slučaju pomaže je jasan jezik... te jasno i jedinstveno stajalište", smatra Roth. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas također smatra da "nam je potrebna suverena, ujedinjena i sigurna Europa". "Više se ne možemo u potpunosti oslanjati na Bijelu kuću", tvitao je Maas. 

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je na "umjerenost", podsjetivši da je Trump i Kinu i Rusiju nazvao neprijateljima. "Čini se da mu je cijeli svijet neprijatelj", napisao je ironično. 

"Sjedinjene Države nisu predsjednik Trump, a predsjednik Trump nije SAD", napisao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, dodavši da stanovnici EU-a i SAD-a jedni druge smatraju partnerima. 

Asselborn je pozvao na ležerniji pristup kada su posrijedi Trumpove izjave.

Izrazio je nadu da će mu svjež zrak u Škotskoj, u kojoj je proveo vikend igrajući golf, pomoći da bolje razluči tko su mu prijatelji, a tko neprijatelji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa