Obavijesti

News

UNESCO traži akcijski plan za Plitvička jezera

UNESCO traži akcijski plan za Plitvička jezera
16

Nakon što je UNESCO objavio dokument u kojem prijeti da će Nacionalni park Plitvička jezera maknuti s popisa zaštićene svjetske baštine, ravnatelj Anđelko Novosel priprema strategiju očuvanja parka

Stoga je i organizirao ekološko - humanitarnu večer Jazz for nature koja je okupila mnogobrojne glumce i osobe iz javnog života. 

Cilj večeri je bio zaštita posebnosti Nacionalnog parka Plitvička jezera i podizanje svijesti o očuvanju najljepšeg nacionalnog parka.

Alarm za uzbunu, odnosno vijest o UNESCO-ovom upozorenju došla je iz samog parka, koji od svibnja na čelu ima profesora geologije i geografije Anđelka Novosela. Dugogodišnji stručni suradnik na Plitvicama, a koji odnedavno obnaša ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera  ovim je događajem  želio upozoriti javnost ogromnom problemu s kojim se park  suočava.



"Izašli smo u medije s ovom informacijom jer javnost mora znati sto se zbiva, budući da je riječ o strateškom javnom interesu.  Za Plitvice je napravljena analiza i objavljena je odluka kojom se propisuje paket mjera koje moramo donijeti do veljače 2017. godine.

U UNESCO-ovom paketu mjera od Hrvatske traže da stavi moratorij na gradnju. Da se javna ustanova uključi u postupak izdavanja građevinskih dozvola za objekte na području NP Plitvice i da se izradi Strateška procjena utjecaja na okoliš za važeći prostorni plan ", rekao je ravnatelj Anđelko Novosel.

Adaptivno upravljanje brojem posjetitelja, sigurnost posjetitelja i pristupačnost su stvari koje moramo organizirati. Akcijski plan moramo što prije donijeti i tu ćemo znatno mijenjati postojeće stvari, no o tome još nećemo javno. No ono što mogu reći je da moramo smanjiti broj posjetitelja ako želimo očuvati prirodu. Moramo iz masovnog stvoriti stacionarno održivo posjećivanje. Moramo promijeniti politiku upravljanja. Na prijedlog vanjskih stručnjaka UNESCO-a smo proveli istraživanje i vidjeli da cijena ulaznice ne utječe na zadovoljstvo posjetitelja. Njih najviše smetaju gužve. To ćemo promijeniti Akcijskim planom upravljanja posjetiteljima."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić