News

Komentari 6

UNICEF: Pandemija COVID-19 najteža je kriza u 75 godina postojanja ove organizacije

UNICEF: Pandemija COVID-19 najteža je kriza u 75 godina postojanja ove organizacije

UNICEF je rekao da je covid-19 ugrozio desetljeća napretka u pogledu ključnih pitanja koja ugrožavaju djetinjstva djece u svijetu kao što su siromaštvo, dostupnost obrazovanja, neuhranjenost i duševno blagostanje

Za Agenciju UN-a za djecu (UNICEF) covid-19 najteža je kriza u 75-godišnjoj povijesti te organizacije, objavila je agencija u izvješću u četvrtak.

UNICEF je rekao da je covid-19 ugrozio desetljeća napretka u pogledu ključnih pitanja koja ugrožavaju djetinjstva djece u svijetu kao što su siromaštvo, dostupnost obrazovanja, neuhranjenost i duševno blagostanje.

Izvršna direktorica Henrietta Fore rekla je da se rasprostranjen utjecaj covida-19 nastavlja produbljivati, povećavajući siromaštvo, nejednakosti i ugrožavajući dječja prava.

- Kako se povećava broj gladne djece, djece koja ne idu u školu, koja su zlostavljana, žive u siromaštvu i prisiljena su na brak, smanjuje se broj djece s pristupom zdravstvenoj zaštiti, cjepivima, dovoljnoj količini hrane i najosnovnijim uvjetima. U godini u kojoj bismo trebali napredovati, nazadujemo - naglasila je.

U izvješću se procjenjuje da zbog pandemije dodatnih 100 milijuna djece sada živi u siromaštvu, što je 10 posto više nego u 2019.

U 2020. više od 23 milijuna djece ostalo je bez osnovnih cjepiva - što je više od gotovo 4 milijuna nego u 2019., i to je najviša brojka u 11 godina, navodi se u izvješću.

- U doba svjetske pandemije, sve većih sukoba i pogoršanja klimatskih promjena, pristup da je dijete na prvom mjestu nikad dosad nije bio važniji - rekla je Fore.

- Na raskrižju smo. Dok surađujemo s vladama, donatorima i drugim organizacijama da počnemo stvarati zajednički put za sljedećih 75 godina, djeca moraju biti na prvom mjestu u redu za ulaganja, a zadnja u redu za rezove. Obećanja naše budućnosti ovise o prioritetima koje stvorimo u sadašnjosti - istaknula je.

Najčitaniji članci