Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

UNIQA ulaže milijardu eura u širenje poslovanja

UNIQA Grupa kupuje tvrtke francuskog osiguratelja AXA Grupe na rastućim tržištima Poljske, Češke i Slovačke.

Foto: Uniqa

Akvizicijom vrijednom približno milijardu eura, nakon zakonskog odobrenja UNIQA će steći 5 milijuna novih klijenata, 2100 zaposlenih i 800 milijuna eura premije. Predmet akvizicije su tvrtke za životno i neživotno osiguranje, investicijske tvrtke, mirovinski fondovi i uslužne tvrtke AXA grupe u ove tri zemlje.

Predsjednik Uprave UNIQA Grupe Andreas Brandstetter tim povodom je izjavio: „Već smo dugo svjesni da se tvrtke AXA Grupe izvrsno uklapaju u našu dugoročnu strategiju. Njihov snažni fokus na profitabilno poslovanje s privatnim korisnicima i uravnotežen portfolio proizvoda nadopunjuje naše postojeće poslovanje i dovodi nas na peto mjesto u rastućoj regiji Središnje i Istočne Europe.

Investiranje u tri rastuća tržišta

UNIQA ima gotovo 20 godina iskustva na poljskom, češkom i slovačkom tržištu. Sa stopama rasta od prosječnih 3 posto u posljednjem desetljeću, bruto domaći proizvod ovih zemalja znatno premašuje austrijski (1,6 posto).

„Naše analize pokazuju da će se rast nastaviti i dugoročno biti znatno veći od austrijskog. Ova akvizicija stoga predstavlja ulaganje u održiv i stalan rast“, rekao je Brandstetter.

Dok se predviđa da će austrijsko tržište osiguranja rasti 1,5 posto sljedeće godine, znatno su veća očekivanja za Poljsku, Češku i Slovačku gdje se očekuje rast od 6,2 posto, 6,8 posto odnosno 2,7 posto.

Jačanje tržišne pozicije

UNIQA je trenutno deseta tvrtka po veličini u Poljskoj s 1,5 milijuna klijenata, šesta u Češkoj s 800 tisuća klijenata i četvrta u Slovačkoj s 500 tisuća klijenata. Akvizicijom tvrtki AXA grupe UNIQA će steći 3,2 milijuna klijenata u Poljskoj, 800 tisuća u Češkoj i 750 tisuća u Slovačkoj, čime će u Poljskoj i Češkoj zauzeti peto, a u Slovačkoj četvrto mjesto.

„Značajno ćemo poboljšati svoju poziciju na svakom od ovih tržišta“, rekao je Andreas Brandstetter. „AXA nam savršeno odgovara: tvrtke su odlično vođene i imaju jaku tržišnu poziciju. Ova transakcija donijet će nam nove privatne i poslovne korisnike na tri rastuća tržišta na kojima smo već visoko profitabilni.“

Završetak transakcije trenutno je predmet svih neophodnih regulatornih odobrenja.

Foto: Uniqa

UNIQA Grupa

UNIQA grupa jedna je od vodećih osigurateljnih grupa na svojim matičnim tržištima, Austriji te Središnjoj i Istočnoj Europi. Zapošljava 20.000 djelatnika i ekskluzivnih prodajnih partnera koji se brinu za više od 10,1 milijuna klijenata u 18 zemalja. UNIQA grupa drugi je osiguratelj u Austriji s tržišnim udjelom od 21 posto. UNIQA posluje u 18 zemalja: Austriji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Kosovu, Lihtenštajnu, Mađarskoj, Makedoniji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Švicarskoj i Ukrajini.

Tema: Promo sadržaj

Message