News

Komentari 2

Uoči 30. godišnjice granatiranja u Dubrovniku objavili su videa o namjernom uništavanju baštine

Uoči 30. godišnjice granatiranja u Dubrovniku objavili su videa o namjernom uništavanju baštine

Petodnevna internetska kampanja Dubrovnik 1991. pokrenuta je 4. prosinca objavom videa o tome kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao namjerno uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika 90-ih

Uoči 30. godišnjice granatiranja Dubrovnika 6. prosinca 1991, u okviru online kampanje "obilježavanja mjesta i datuma stradanja u postjugoslavenskim ratovima", SENSE - Centar za tranzicijsku pravdu objavio je video pod naslovom "Dubrovnik 1991 - Spomenici na nišanu".

Video donosi svjedočanstva o razaranju povijesne jezgre starog grada pod zaštitom UNESCO-a, koje je - kako se navodi u presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) - predstavljalo napad ne samo na historiju i baštinu Hrvatske i regije, već i na kulturnu baštinu cijelog čovječanstva, priopćio je SENSE.

Petodnevna internetska kampanja Dubrovnik 1991. pokrenuta je 4. prosinca objavom videa o tome kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao namjerno uništavanje kulturnih i povijesnih spomenika u ratovima vođenim devedesetih na ovim prostorima.

U nastavku kampanje, koja traje do 8. prosinca, bit će predstavljena još tri videa s iskazima i presudama s dubrovačkih suđenja pred MKSJ. Pored toga, bit će postavljene i dvije online izložbe - fotografije Pave Urbana koji je poginuo snimajući granatiranje dubrovačkog starog grada, kao i snimke posljedica granatiranja koje je tužiteljstvo MKSJ-a uvelo kao dokaze na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Pavlu Strugaru i Miodragu Jokiću.

Online kampanja se može pratiti na SENSE Facebook stranici, YouTube kanalu i na portalu SENSE Centra, kao i putem društvenih mreža partnerskih organizacija iz Zagreba, Beograda, Podgorice, Sarajeva, Novog Sada, Banja Luke, Dubrovnika i Srebrenice.

Najčitaniji članci