Obavijesti

News

Komentari 51

Upitni su besplatni udžbenici: Bandić roditeljima daje novac?

Novu ideju najavio je u četvrtak gradonačelnik rekavši da ako se ne uspije dogovoriti s nakladnicima roditelji bi umjesto udžbenika mogli dobiti od 600 do 900 kuna

VIDEO

Roditelji 57.600 zagrebačkih osnovnoškolaca možda ipak neće dobiti besplatne udžbenike od Grada Zagreba. Umjesto toga, mogli bi dobiti novac – od 600 do 900 kuna.

Novu ideju je najavio gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao da su pregovori s nakladnicima teški i da sve ovisi od rabata koji će uspjeti dogovoriti.

- Mi smo tražili rabat 25 posto, a sada smo na oko 15 posto. Vidjet ćemo kako će sve završiti i hoće li možda roditelji dobiti 600 do 900 kuna – rekao je u četvrtak Bandić. 

Dodao je da nije svejedno hoće li Grad platiti 37 ili 42 milijuna kuna.

'Ako kupe polovne, a prodaju stare, građani će proći jeftinije'

U Skupštini je u četvrtak rebalans proračuna kojim će se za udžbenike u proračunu osigurati 38,5 milijuna kuna. Iako se čini čudnim da bi pojedinačni građanin koji dobije novce mogao proći jeftinije nego kad Grad kupuje skoro 60.000 kompleta knjiga, neslužbeno saznajemo zašto se razmatra takva ideja.

- Građani bi mogli eventualno kupiti polovne knjige, prodati stare. Tako bi imali bolju računicu nego da dobiju nove. Sve će zavisiti od pregovora s nakladnicima - obrazlaže izvor iz gradske uprave.

Milan Bandić je najavio besplatne udžbenike, a prije dva tjedna je usvojen i zaključak na Skupštini kojim se oni odobravaju. Besplatni udžbenici bi se trebali osiguravati četiri godine.

Nakladnici: 'Zašto bi davali popust Gradu?'

- Cijene knjiga u zadnje četiri godina nisu se povećale niti za jednu kunu do uvođenja PDV-a. S druge strane, Grad je za svoje usluge drastično povećao cijene. Pitamo se zašto bi netko poput nas tko cijene drži stabilnima toliko dugo, davao popust Gradu? Rabat koji smo ponudili je u današnjim uvjetima maksimalni komercijalni rabat uz besplatnu isporuku koja vrijedi tri posto, što rabat dovodi gotovo na 20 posto. Kada bismo odobrili veći rabat polučili bismo lošiji rezultat nego da knjige prodajemo u slobodnoj prodaji - tvrde nakladnici.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa