Obavijesti

News

Komentari 0

Uporni: Naša škola je najbolja u sportu u cijeloj Hrvatskoj

Uporni: Naša škola je najbolja u sportu u cijeloj Hrvatskoj
1

Učenici zadarske škole osvojili su najviše medalja u atletici, košarci, gimnastici i odbojci. Ovi vrsni sportaši naglašavaju kako uživaju u sportskim aktivnostima

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Volimo se natjecati i pobjeđivati. Super je kad dobiješ medalju. Osim toga, dobro se zabavljamo i uživamo. Kažu to učenici zadarske Osnovne škole Smiljevac, koja je i ove godine proglašena najboljom hrvatskom školom u sportskim aktivnostima.

Na nedavnoj svečanosti Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS) proglašene su osnovne škole koje su ostvarile najbolje uspjehe u konkurenciji osnovnih škola u protekloj školskoj godini 2014/2015. na županijskoj, regionalnoj i državnoj razini. Prvo mjesto osvojila je Osnovna škola Smiljevac iz Zadra s 80 bodova, drugo mjesto osvojila je Osnovna škola “Bogumila Tonija” iz Samobora sa 64 boda, dok je treće mjesto osvojila Osnovna škola “Vladimira Nazora” iz Pazina sa 61 bodom.

- Naše učenike redovito nagrađujemo za postignute rezultate za Dan škole, a svakom učeniku koji nastupi na državnom prvenstvu darujemo komplet sportske odjeće s logom škole - kaže nam Bernardo Kotlar, ravnatelj zadarske škole.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Školu ukupno pohađa 1029 učenika raspoređenih u 48 razrednih odjela. U proteklih pet godina, koliko traje bodovanje HŠSS–a, OŠ Smiljevac osvojila je dvaput treće, jednom drugo i dvaput prvo mjesto.

Već 24 godine imaju Školsko sportsko društvo Smiljevac. ŠSD Smiljevac broji oko 220 članova raspoređenih u sekcije košarke, stariju i mlađu grupu, odbojke, univerzalne sportske škole, ritmičke gimnastike, badmintona, atletike i šaha.

U školi ističu kako razlike od prvog sportskog priznanja za školu i ovog posljednjeg nema, osim što je uvijek teže ponoviti već postignuti uspjeh. U svojem radu škola i njezini učitelji tjelesne kulture nisu opterećeni dobivanjem priznanja na državnoj razini, nego nastoje postići najbolje moguće rezultate na svakom natjecanju jer je svake godine drugačija generacija učenika po sposobnostima i sklonostima, kao i u svim ostalim školama u Hrvatskoj.

- Uloga nastavnika je velika i najčešće presudna jer upravo o njemu, njegovoj stručnosti i znanju te dodatnom radu i angažmanu ovisi postizanje najvećih rezultata. U školi postoji razrađen sustav u građenju sportskog rezultata počevši od same selekcije, načina pripreme, kako fizičke i tehničke, tako i psihološke. Ipak, od svega nabrojenoga, smatramo da je najznačajnije to da se kroz sportska natjecanja sustavno učenike podučava i odgaja u sportskom duhu i zajedništvu cijele ekipe. Vrijednost uloge učitelja tjelesne i zdravstvene kulture, kao i rad, treba ipak posebno istaknuti s obzirom na činjenicu da učitelji nisu ni na koji način nagrađeni kad postignu posebno vrijedna postignuća - kaže nam ravnatelj Kotlar.

Ističe kako su roditelji uglavnom prezadovoljni količinom i poticanjem sportskih aktivnosti u školi te podupiru rad, kao i odlaske na natjecanja izvan Zadra.

- Višegodišnji izvrsni rezultati pridonose jako velikom interesu učenika da nastupaju za školske sportske sastave. Postoji razrađen sustav. Dodatni motiv predstavljaju i bodovi za upis u srednju škole ako se osvoji jedno od prva tri mjesta na državnom natjecanju - kaže Kotlar.

Škola je u zadnjih desetak godina osvojila devet prvih, 13 drugih, po tri treća i četvrta, jedno peto, tri šesta i jedno sedmo mjesto.

- Osim plakete HŠSS-a, dobili smo i darovni bon u vrijednosti od 4000 kuna. Ne predstavlja to nekakav spektakularan iznos, ali ni zanemariv, tek pokriva dio troškova. Međutim, vrijedi kao dodatan poticaj. Predmet tjelesne i zdravstvene kulture u našoj obrazovnoj ustanovi izuzetno visoko kotira. Đaci su prilično motivirani te umjesto da puno sjede i gledaju u ekran, bave se sportom. To im je i dalje najdraža zanimacija - rekao nam je ravnatelj Osnovne škole Smiljevac, koji ističe da je jako ponosan na svoje učenike i njihove uspjehe.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a