Aleksandar Joksić (25) iz Srbije živi u Barrowu na Aljasci. U prosincu i siječnju tamo nema sunca. No, mladi Joksić dostavlja pizze iako mu puca staklo na autu
Upoznajte mladića koji pizze dostavlja tamo gdje je -40°C
Aleksandar Joksić (25) iz Gornjeg Milanovca u Srbiji, otišao je u Ameriku u potragu za boljim životom. Skrasio se na Aljasci, u malom gradiću Barrow , gdje je uložio u pizzeriju East Coast . Inače, u Barrow temperature u ovo doba godine idu i do 40 stupnjeva ispod nule . Aleksandar ima i dostavu, a kako bi svojim gostima donio toplu pizzu dnevno prelazi velike kilometraže u gotovo nemogućim uvjetima.
- Barrow je na vrhu svijeta. Svako jutro kada se probudim,
prvo upalim auto kako bi se zagrijao
. Za to mu treba oko 45 minuta.
Zimi nema svijetla
, a u prosincu i siječnju ne vidimo sunca. Ljudi ne vole izlaziti van pa tada najčešće naručuju pizzu - priča
Aleksandar.
Pokretanje videa...
- Snijeg padne čim počne zima - krajem rujna. Kada se temperature spuste, ne pada toliko, ali je sve zaleđeno , čak i ocean. Imamo malo jezero u gradu i preko njega se možete voziti automobilom - nastavlja mladić .
Kaže kako mu je
najveći problem vjetar
jer se zbog njega ponekad osjeća depresivno. Zbog velike hladnoće mora nositi
više slojeva odjeće.
- Na sebi imam dva para hlača, po tri ili četiri para čarapa. Imam jaknu s krznom. Možda izgledam smiješno, ali je to vrlo važno jer štiti lice od vjetra. Moram nositi i rukavice, što nije uobičajeno kod ljudi koji rade dostavu jer otežava baratanje novcem, ali bez njih bi bilo jako bolno - objašnjava Aleksandar .
Posao mu dobro ide, dnevno ima i do 50 dostava. Kaže kako mu se sviđa na Aljasci jer je mlad i željan avanture.
- Zajednica je mala. Barrow ima svega 5.000 stanovnika i gotovo svi se međusobno poznajemo. Ako zaglavim negdje na putu, svi će mi pomoći, a i ja njima. Svi su pristojni i sviđa mi se ovaj narod. Jedini način da preživimo je da se držimo zajedno - kaže Aleksandar za
ABC News
.
Inače, Aleksandar je
završio Ekonomski fakultet u Beogradu
i svoju ušteđevinu odlučio je uložiti u East Coast pizzeriju. Bez obzira na to što je suvlasnik i dalje radi dostavu jer ima dosta posla i želi da sve savršeno funkcionira.